James Bond ellen egyesült a két Korea

2002.12.30. 09:43
Az Észak-Koreai Kommunista Párt az új James Bond-film betiltására szólította fel az Egyesült Államokat.
Akcióban a békés egyesítés szelleme ellen
A legújabb James Bond film, a Halj meg máskor! a kémszéria huszadik, és eddig legsikeresebb darabja. Alkotói valószínűleg biztosra vették, hogy meghódítják a világot, de kiderült, hogy egy kis ország ellenáll a csábításnak: Észak-Korea hivatalosan is kifejezte, nemtetszését, sőt felszólította az Egyesült Államokat, hogy saját mozijaiban is azonnal függessze fel a film vetítését.

Az Anyaország Békés Újraegyesítése Bizottság ügyvivő testülete által kiadott közlemény szerint ugyanis a film újra csak azt bizonyítja, hogy az Amerikai Egyesült Államok a gonosz birodalma, a "fészek, ahonnan az abnormalitás, a degeneráció, valamint bűnös és romlott erotika szivárog szét az egész világba." A Bizottság egyébként többnyire a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságot vezető párt Dél-Koreával kapcsolatos közleményeit szokta nyilvánosságra hozni.

A kommunizmust és a buddhizmust is sikerült megsértenie

A Nyugat beteg szexualitása
A Halj meg máskor! című filmben Bond az Északot Dél-Koreától elválasztó demilitarizált zóna aknamezőjén korrupt kommunista fegyvercsempészeket üldöz egy légpárnás járművön. A koreaiak elfogják és megkínozzák; Bond persze kiszabadul, legyőzi a génterápiával angol arisztokratává változtatott gonosz kommunista katonatisztet, és visszatér a helyszínre, de csak azért, hogy le ne késsen egy erotikus zárójelenetről, melynek egy buddhista kolostor a színhelye.

Ezen képsorok miatt egyébként korábban már a dél-koreai Jogye buddhista rend is tiltakozott, mondván az aktus sértő a buddhista vallásra nézve, amely 2700 éven át megtisztította a kultúrát és az emberiség szellemét, ráadásul a film hamis színben tünteti fel Észak- és Dél-Korea javuló kapcsolatait és tovább szítja a két Korea-közi konfliktust.