Botrány Cannes-ban

2002.05.25. 16:18
Rosszullétek, felháborodott kivonulások és lelkes taps kísérte a francia Gaspar Noé "Irréversible" című filmjének vetítését a cannes-i filmfesztiválon. A cannes-i fesztivál vasárnap kiosztásra kerülő Arany Pálma díjáért versengő alkotások sorában bemutatott "Irréversible" (megmásíthatatlan, jóvátehetetlen) című film vetítésén mintegy húsz néző rosszul lett, további 250 néző pedig tüntetően elhagyta a vetítőtermet.
A film hosszan mutat egy jelenetet, amelyben elborzasztó durvasággal megerőszakolnak egy nőt, akit az olasz Monica Bellucci alakít. Egy másik jelenet során egy homoszexuális férfiak által látogatott bárban, ugyancsak hosszan, és a kamerát a szörnyű részletekre összpontosítva, agyonvernek egy férfit.

A vetítésről kivonuló nők némelyike szánalmasnak minősítette a filmet, mások értetlenségüknek adtak hangot: "hogyan válogathatták be ezt a filmet a versenyfilmek közé?!". Egy hölgy, aki végignézte a filmet, így vélekedett: "Nulla, semmi, üres hivalkodás. Semmi nincs benne Monica Bellucci szépségén kívül". Volt aki az erőszakkal való egyetértést vélte kiolvasni a filmből.

Az a közel 2200 néző azonban, aki nem vonult ki, és nem lett rosszul, felállva, tapsolva ünnepelte a vetítés végén a jelen lévő alkotókat: a rendezőt, Belluccit és a két francia férfi főszereplőt: Vincent Casselt és Albert Dupontelt.

Döbbenetes film a szó minden értelmében, de igazi mozi - értékelte a látottakat egy francia mozitársaság vezetője. - Semmi jelentősége annak, hogy egy csomóan elmentek a film közepén. Százával ismertem olyanokat, akik képtelenek végignézni egy igazi klasszikus alkotást - tette hozzá.

Pierre Lescure, a Canal Plus tévécsatorna egykori elnöke nagyszerű filmnek találta Noé alkotását. "A mozi nem semleges művészet." - hangsúlyozta. Az erőszakos jeleneteknél a nézők közül sok nő eltakarta az arcát, hogy ne lássa a filmvásznat, néhány férfi pedig botrányosnak, szégyenletesnek, betegesnek kikiáltva a rendezőt, fenyegetőzni kezdett: "Várj csak, majd veled is ezt fogják csinálni..."

A film vetítését megelőzően a fesztivál szervezői figyelmeztették az érzékenyebb idegzetűeket, hogy kemény látványban lesz részük. Franciaországban szombattól a mozik is játsszák a filmet, de csak 16 éven felülieket engednek be a vetítésekre.

Cinematrix