Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

A szőke nő naplója

2001.08.29. 15:23
Betekintés egy egyedülálló nő agyának rejtett zugaiba, amelyet kalóriatáblázatok és személyiségzavaros pasik népesítenek be.
Előre kell bocsátanom, hogy olvastam Helen Fielding regényét, amelyből a film készült. Így aztán én tudom, hogy Bridget Jones az a fajta nő, akitől minden épelméjű férfit kirázna a hideg, és akit egészen biztosan semelyik nő sem kívánna legjobb barátnőjének. Akik csak a filmet látták, valószínűleg nem szembesültek ezzel a szomorú ténnyel.

Vesszenek a valódi érzelmek!
Miért vagyok ilyen szigorú Bridget megítélésében? Nos, kedves Uraim - vagy stílusosan inkább: kedves Pasik -, nyilatkozzanak: szeretnének-e egy alapvetően csinos, de enyhén telt leányzóval járni, aki folyton a súlya miatt aggodalmaskodik és nyavalyog, és ez olyannyira leköti, hogy elméjében értelmes gondolatnak hely már nem is marad? (Arra nem sikerült rájönnöm sem a könyv, sem a film végéig, hogy Bridget eleve hogy a frászba került egy könyvkiadóhoz munkatársnak, amikor kizárólag Cosmót és hasonló női magazinokat olvas, és még a legalapvetőbb napi hírekkel sincsen tisztában.) Uraim - szólok Önökhöz ismét -, tudják, mit találnának Bridget naplójában, ha belekukkantanának? Elárulom: a kalória-, alkohol- és cigarettafogyasztás folyamatos kényszeres feljegyzésén kívül Bridget az átlagos Cosmo-lány szintjét is mélyen alulmúló pasifogó taktikáját is leírja. Ez lényegében abból áll, hogy "Ha sikerült felkeltenem a kiszemelt pasi érdeklődését, tettetem, hogy szarok a fejére, ettől majd még jobban bevadul." A kiszemelt pasi ez esetben Bridget főnöke, az elérhetetlen Daniel Cleaver. Bridgetnek nincsen egyetlen spontán gesztusa, egyetlen előre el nem tervezett mondata sem, amikor Daniel közelébe kerül. Éljenek a magukat megjátszó, ostoba nők, vesszenek a valódi érzelmek!

És ha még mindig nem érthető, hogy miért utálatos nőszemély ez a Bridget, akkor felteszem az utolsó keresztkérdésemet is - nemtől függetlenül mindenkinek szól. A legjobb barátunknak több napja nyoma veszett. Mi az első gondolatunk, miután szembenéztünk a szörnyű eshetőséggel, hogy talán már nincs is az élők sorában? (Ez itt a válasz helye: ....................) És mi Bridget első gondolata? Hogy mit fog felvenni a temetésre. Ki akar magának ilyen barátnőt?! És még csak nem is vicces...

Kidolgozott karakterekről ne is álmodjunk
Persze, ha szerencsénk van, és könyvolvasás helyett csak a filmre ülünk be (melyből többek között az eltűnt barát epizódot is kihagyták), akkor Bridget szoftkórosabb változatával ismerkedünk meg csupán, akit az alkotók lényegesen szeretnivalóbbá gyúrtak (jól tették!): a korlátolt kiszámítottságról a butuska csetlés-botlásra került a hangsúly.

Bridget főállásban epekedik Danielért, Bridget mamája főállásban próbálkozik összehozni Bridgetet Mark Darcy-val, a rénszarvasos pulóverben feszítő dögunalmas ügyvéddel, Bridget barátai főállásban idétlenek, Daniel főállásban szemét. Valljuk be, nincsenek hatalmas színészi feladatok, de a főszereplők jól hozzák a figurákat, Renée Zellweger Bridgetje, Hugh Grant Danielje és Colin Firth Mark Darcy-ja mind telitalálat. Vagy tucatnyi mellékszereplő is feltűnik a színen, mindegyiküknek a nyakába lehetne akasztani egy táblát a mondattal, amit képvisel a filmben, de hát másfél órába ennyi fért, kidolgozott karakterekről ne is álmodjunk.

Bridget rájön, hogy Mark az igazi
Azt hiszem, nem lövök le nagy poént, ha elárulom, hogy a végén minden jóra fordul: Bridget rájön, hogy Mark az igazi, lelkesedésében két percre még azt is elfelejti, hogy nem fogyott egy grammot sem az eltelt év alatt, és boldogan élnek, míg meg nem halnak. A könyv édeskés befejezését a filmverzióban egy kiadós verekedési jelenettel (egészen idáig izgatottan vártam, hogy vajon mikor fog felhangzani Geri Halliwell legújabb slágernyúlása, az It's Raining Men, most megkaptam, ahogy kell), továbbá egy fut-a-nő-álmai-pasija-után-a-hóban-majd-a-karjaiba-omlik klisével spékelték meg, de ez illik ide: a könyv lapjairól lelépő korlátolt angol nőszemély a filmvásznon észrevétlenül édes amerikai csajszivá vált, és meg kell mondjam, ez utóbbit sokkal jobban kedvelem. Talán azt sem bánnám, ha lenne egy ilyen barátnőm.

Bridget Jones naplója - Bridget Jones's Diary
Színes magyarul beszélő angol-amerikai romantikus vígjáték, 98 perc, 2001
Rendező: Sharon Maguire
Író: Helen Fielding
Forgatókönyvíró: Helen Fielding, Andrew Davies, Richard Curtis
Zeneszerző: Patrick Doyle
Operatőr: Stuart Dryburgh
Jelmeztervező: Rachael Fleming
Producer: Tim Bevan, Jonathan Cavendish, Eric Fellner
Executive producer: Helen Fielding
Látványtervező: Gemma Jackson
Vágó: Martin Walsh
Szereplő(k):
Renée Zellweger (Bridget Jones)
Colin Firth (Mark Darcy)
Hugh Grant (Daniel Cleaver)
Jim Broadbent (Bridget apja)
Gemma Jones (Bridget anyja)
Embeth Davidtz (Natasha)

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.