Britney-film: 14 éven felülieknek nem ajánlott

2002.03.07. 16:07
Ha egy figura befut, akkor elkerülhetetlenül kinövi az eredeti műfajt. Ennek vannak értékteremtő, vagy legalább a lehetőséget magukban hordozó formái - így lesz a jó könyvből jó film -, és vannak pusztán marketingcélú vonzatai, aminek a Potter-ceruzahegyezőt és a Britney-filmet köszönhetjük.
Spears kisasszony zenei teljesítménye nem lehet faktor, ha a személyével eladott filmet mutatjuk be. Nem érdemes tehát eleve undorító nyálgombócnak tekinteni az Álmok útjánt csak azért, mert a főhős egy popbakfis - se pro, se kontra ne befolyásolják ítéletünket az előzmények. Annak, hogy Britney Spears popénekesnőként dolgozik, csak annyiban van hatása a mozira, hogy nem színésznő a drága.

Ez a hatás viszont drasztikus. Főképp azért, mert az egész film őrá van szabva, hozzá igazították a jelenetek mindegyikét, a párbeszédeket és a történetet is. Talán legelőször is intézzük el az utóbbit. Nos, az Álmok útján sztorija olyan szegényesre sikerült, hogy a jobb kvarcjátékok meséje is szövevényesebb nála. Három lány és egy fiú egy nagy amerikai kocsiban (73-as Buick, emeli ki a sajtóanyag azoknak, akik autót nézni ülnek be a moziba) elmennek Los Angelesbe, ahol egyikük popsztár lesz. Elhasznált újságírói eszköz most bedobni a találós kérdést: na melyikük? Csak azért tesszük fel mégis, hogy ízelítőt nyújtsunk abból a tömény egyszerűségből, amiből ez a film felépül.

A film gyártói és megmunkálói elkeseredetten kísérleteznek a karakterfejlődéssel; ma már mégiscsak ciki, ha a főszereplő szőke nem lesz okosabb a végére. Érettsége abban teljesedik ki, hogy előbb bevárja az ország másik végéből érte jövő apját, aztán kiugrik a kocsiból, és mégis inkább popsztár lesz. Emellett elveszíti szüzességét is, de ezért senki ne nézze meg, nem mutatják a melleit.

A megabébit kísérő többi szereplő nyilván azért van ott, hogy Britney ne magában beszéljen. A két lány előbb súlyos retardáltként jelenik meg, hogy Lucy okosabb legyen náluk, később pedig hűséges barátnőként vokáloznak neki. Ben, a fiú szintén egyszerű teremtés, még az autóját is Britneynek kell megjavítania (kacaj a nézőtéren), viszont borostás, napbarnított és hallgatag. Szerencsére szívesen ír zenét tinilányok verseihez és bármikor képes fehér zongorákat szerezni a semmiből. Így legalább van kifutása annak a jelenetnek, amely az angliai bemutatón közröhejt váltott ki: a tábortűznél saját versét felolvasó Britney kiverte a biztosítékot a cinikus szigetlakókban.

Milyen alakítást nyújt Britney Spears? Röviden: önmagát adja, de ehhez azért nem árt egy kis kiegészítés. Hogy ő maga milyen, azt sose fogjuk megtudni, de nem is érdekes. Azt az önmagát adja, amelyet megcsináltak neki; tud például ártatlanul nézni közelre, ártatlanul nézni messzire, értetlenül nézni bármilyen távolságra, ezenkívül egyik kacsóját énekléskor a magasba lökni. Az arcán csak a szája mozog, ami szoftverhibának tudható be. Színésznőként a rádióban a helye, vagy bábszínházban.

A három-négy kulcsmondatra támaszkodó film üresen maradt helyeit autózás, napszemcsi homlokra tolása, értelmetlen lánycsevej, valamint wow, íiii, úuuu tölti ki. Borítékolhatjuk neki a lendületes bukást, s az is elképzelhető, hogy ha egyszer a tévében is bemutatják, rendőrviccekkel fogják feliratozni, hogy valahogy ott tartsák a nézőt a képernyő előtt.