Nanni Moretti filmje nyerte el az Arany Pálmát

2001.05.20. 21:41
Raoul Ruiz 'Vad lelkek' című filmjének vetítésével zárult vasárnap az 54. Cannes-i Filmfesztivál. A látványos bemutatókkal és partikkal tűzdelt filmszemle fődíját, az Arany Pálmát az olasz Nanni Moretti nyerte el A fiú szobája című filmjével, amely egy tizenéves fiúgyermek halála miatt szétzilálódó, korábban boldog családról szól.
A fesztivál második legjelentősebb elismerését, a zsűri nagydíját az osztrák Michael Hanekének ítélték oda A zongoristanő (La pianista) című filmért, amely egy, a tanítványa által elcsábított zenetanárnőről szól. Ugyanez az alkotás vitte el a legjobb női és férfi szereplőnek járó díjat: Isabelle Huppert a frigid, elfojtott szexuálitású zongoratanárnő nagy erejű megformálásával, a 27 éves francia Benoit Magimel pedig a csábító tanítvány alakításával.

Nanni Moretti
A legjobb rendezőnek járó díjjal megosztva tüntettek ki két amerikai filmest: Joel Coent A férfi, aki nem volt (The Man Who Was Not There) című lélektani krimiért és David Lynchet a Mulholland Drive című talányos hollywoodi történetért.

A legjobb forgatókönyvért járó díjat a bosnyák Danis Tanovic nyerte el Senkiföldje (No Man's Land) című maró háborús szatírájával.

A legjobb elsőfilmest illető Aranykamerát a kanadai inuit Zacharias Kunuk kapta az Atanarjuat - A gyors futó (Atanarjuat, The Fast Runner) című filmjéért, amely egy, a gonosz sámán hatalmával szembeszegülő eszkimó testvérpár történetét meséli el.

A látványos bemutatóktól eltekintve egyébként az idei filmszemle sem a szakma, sem a közönség előtt nem aratott sikert. Bár több sztár - Nicole Kidman, Melanie Griffith, Antonio Banderas, Milla Jovovich és az éppen Franciaországban forgató Nick Nolte - is megjelent Cannes-ban, sokan kevesellték a filmcsillagokat a tengerparti városban.

Ami pedig a bemutatókat illeti: a fesztivál megnyitóján - komoly médiakampánnyal támogatva - vetítették Baz Luhrmann Moulin Rouge című kosztümös filmjét, mely a rendező szerint egy forradalmian újszerű musical, mások szerint viszont csupán egy túldíszített cirkusz. A vetítés után egy korhű díszletekkel felépített csarnokban FatboySlim zenéjére együtt ropta Nicole Kidman, Ewan McGregor és az egész stáb. Hasonlóan nagyvonalú kampánnyal várta az érdeklődőket a Gyűrűk Ura stábja is, mely a fél év múlva bemutatandó filmtrilógiából egy huszonöt perces előzetest vetített le az újságíróknak. Mindezt egy külön erre a célra berendezett kastélyban és annak kertjében.

A fesztivál egy másik filmes csemegéje Francis Ford Coppola visszatérése volt az Apokalipszis most című, 1979-ben Cannes-ban fődíjat nyert háborús eposzának rendezői verziójával, amely az eredeti változatnál 53 perccel hosszabb.

Arany Pálma
"A fiú szobája" - Nanni Moretti (Olaszország)

A zsűri nagydíja
"A zongoristanő" - Michael Haneke (Ausztria)

Legjobb színésznő
"A zongoristanő" - Isabelle Huppert

Legjobb színész
"A zongoristanő" - Benoit Magimel

Legjobb rendező
"Az ember, aki nem volt ott" - Joel Coen (USA)
"Mulholland Drive" - David Lynch (USA)

Legjobb forgatókönyv
"Senkiföldje" - Danis Tanovic (Bosznia)

Technikai díj
"Milleniumi mambo" - Tuu Duu-Chih (Tajvan)

Arany Kamera
"Atanarjuat, a gyors futó" - Zacharias Kunuk (Kanada)

Rövidfilmek
Arany Pálma

"Süti" /Been Cake/ - David Greenspan (Japán)

Zsűri díj
"Pizza passionata" - Kari Juusonen (Finnország)

Különdíj
"Apja lánya" /Daddy's Girl/ Irvine Allan (Skócia)