Kemény verseny lesz Cannes-ban

2003.04.24. 14:13
Clint Eastwood rendezőként, Meg Ryan zsűritagként lesz jelen Cannes-ban, Schwarzenegger viszont csak bulizni megy.
Nyilvánosságra hozták az 56. Cannes-i Filmfesztivál hivatalos programját, amely szerint a május 14-én kezdődő filmes versenyen többek közt Lars Von Trier, Peter Greenaway, és Clint Eastwood mérkőzik meg a zsűri kegyeiért, és persze az Arany Pálmáért.

A fesztivál az 1952-es Tulipános Fanfan remake-jével indul, amelyben ezúttal Penelope Cruz tündököl, míg május 25-én Charlie Chaplin Modern idők című klasszikusának vetítésével ér véget, a két esemény között pedig levetítenek számos európai és ázsiai alkotást, de versenyen kívül bemutatkoznak a hollywoodi filmek, így például a Mátrix második része vagy a Terminátor 3 is.

Az Arany Pálma-díjak idei esélyesei Peter Greenaway The Moab Story című filmje, a Táncos a sötétbennel elhíresült Larst von Trier Dogville című alkotása, Nicole Kidmann főszereplésével, és Clint Eastwood új rendezői filmje, a Mystic River, amelyben feltűnik többek közt Sean Penn, Kevin Bacon és Tim Robbins is.

Arany Pálma
A versenyprogramból nagy meglepetésre kimaradt a Fargoval Oscart-díjat is bezsebelő Cohen testvérek új alkotása, illetve a várakozásokkal ellentétben Wong Kar Wai, Quentin Tarantino, Ingmar Bergman és Bernardo Bertolucci filmjeit sem mutatják be, mivel a rendezők egyszerűen nem készültek el időre a vágási-és utómunkálatokkal.

A zsűrit idén a Truman-show forgatókönyvét is elkövető francia Patrice Chereau vezeti, míg a rövidfilm-zsűri elnöke Emir Kustorica lesz. A döntőbizottságban a filmértők nagy megrökönyödésére, helyett kapott a romantikus vígjátékok királynője, Meg Ryan, és Aishwarya Rai, az indiai filmipar üdvöskéje is.

A fesztivál ideje alatt, versenyen kívül bemutatják a Mátrix 2-Újratöltve című filmet, illetve a Terminátor 3-at, aminek európai reklámkampányára Cannes-ba érkezik Arnold Schwarzenegger is. A fesztivál egyik csúcspontjának éppen a robotfilm exkluzív partija ígérkezik, amit Pierre Carden villájában tartanak.