Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Hollywood Cannes-ba megy

2004.05.10. 10:59
Május 12-én nyitja kapuit az 57. Cannes-i Filmfesztivál, ahol több tucat szuperprodukció premierjét tartják. Itt látható először a Trója, a Shrek 2 vagy Almodovar új alkotása is.
2004. május 12-én indul útjára az 57. Cannes-i Filmfesztivál, melynek nyitófilmje: Pedro Almodóvár La mala educación-ja, zárófilmje pedig a szintén versenyen kívül szereplő Irwin Winkler rendezésében készült De-lovely, amelynek főszereplője Kevin Kline és Ashley Judd.

Hollywood a Riviérán nyaral

Olyan filmek szerepelnek a fesztivál programjában, mint Michael Moore: Fahrenheit 911 - Amerikában sok vitát és botrányt kavart - filmje, amelyet a Disney nem akar forgalmazni, mivel fél, hogy a Bush-t bíráló film miatt a floridai kormányzó, az elnök öccse megvonja majd a vállalt nagyarányú adókedvezményeit. Emellett Cannes-ban debütál a Coen fivérek legújabb alkotása, a Betörő az albérlőm is.

Cannes A DreamWorks stúdió semmit sem bíz a véletlenre, ugyanis több, hamarosan bemutatásra kerülő filmjét is levetíti Cannes-ban, akár a versenyprogramban, akár azon kívül, hogy minél többen láthassák filmjeiket a sajtó képviselői közül is. Ezek közül említést kell tennünk a május 15-én bemutatásra kerülő Shrek 2.-ről, amely a versenyprogramban is szerepel, valamint az októberben mozikba kerülő Cápameséről, mely szintén itt debütál majd, igaz versenyen kívül, május 14-én. A két animációs film kapcsán a Riviérára hivatalos: Jack Black, Will Smith, Angelina Jolie, Eddie Murphy és Cameron Diaz, akik a rajzfilmekben szereplő figurák megszólaltatásához kölcsönözték hangjukat.

Wolfgang Petersen legújabb monumentális filmjének, a Trójának is Cannes-ban lesz a premierje, mielőtt hódító útjára indulna világszerte. A vetítésére hivatalos a film egyik főszereplője, az Akhilleuszt alakító Brad Pitt is, aki reméljük, hogy nejét, Jennifer Anistont is magával viszi a Riviérára, valamint a többi sztárt is, a görög mitológia egyik leghíresebb csatáját megelevenítő filmből.

Érdekesség, hogy a Trója díszbemutatója május 13-án lesz Cannes-ban, az amerikai premierje pedig egy nappal később, hazánkban azonban már május 13-án 16.00-tól megtekinthető a Brad Pitt és Orlando Bloom nevével fémjelzett film.

Tarantino zsűrizik

Az idei cannes-i filmvetélkedőn 11 ország 18 filmjéről dönt a Quentin Tarantino vezette kilenctagú zsűri, köztük három mozisztár, a francia Emmanuelle Béart, a skót Tilda Swinton és az amerikai Kathleen Turner. Magyar film nem jutott a döntőbe, de az Un certain regard - Egy bizonyos tekintet elnevezésű szekcióban vetítik Antall Nimród Kontrollját.

Antal Nimród Kontroll című filmjének világpremierjére május második hetében kerül sor a fesztiválon. A 2003-as év legnézettebb magyar filmje a legjobb elsőfilmesnek járó Arany Kameraért indul. Mundruczó Kornél Kis Apokrif No. 2 című 22 perces vizsgafilmjével is megismerkedhet a május 23-ig tartó cannes-i fesztivál közönsége. A legkiválóbb főiskolás filmeket felvonultató fel Cinéfondation elnevezésű program először mutat be magyar alkotást.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.