Hollywood Cannes-ba megy

2004.05.10. 10:59
Május 12-én nyitja kapuit az 57. Cannes-i Filmfesztivál, ahol több tucat szuperprodukció premierjét tartják. Itt látható először a Trója, a Shrek 2 vagy Almodovar új alkotása is.
2004. május 12-én indul útjára az 57. Cannes-i Filmfesztivál, melynek nyitófilmje: Pedro Almodóvár La mala educación-ja, zárófilmje pedig a szintén versenyen kívül szereplő Irwin Winkler rendezésében készült De-lovely, amelynek főszereplője Kevin Kline és Ashley Judd.

Hollywood a Riviérán nyaral

Olyan filmek szerepelnek a fesztivál programjában, mint Michael Moore: Fahrenheit 911 - Amerikában sok vitát és botrányt kavart - filmje, amelyet a Disney nem akar forgalmazni, mivel fél, hogy a Bush-t bíráló film miatt a floridai kormányzó, az elnök öccse megvonja majd a vállalt nagyarányú adókedvezményeit. Emellett Cannes-ban debütál a Coen fivérek legújabb alkotása, a Betörő az albérlőm is.

Cannes A DreamWorks stúdió semmit sem bíz a véletlenre, ugyanis több, hamarosan bemutatásra kerülő filmjét is levetíti Cannes-ban, akár a versenyprogramban, akár azon kívül, hogy minél többen láthassák filmjeiket a sajtó képviselői közül is. Ezek közül említést kell tennünk a május 15-én bemutatásra kerülő Shrek 2.-ről, amely a versenyprogramban is szerepel, valamint az októberben mozikba kerülő Cápameséről, mely szintén itt debütál majd, igaz versenyen kívül, május 14-én. A két animációs film kapcsán a Riviérára hivatalos: Jack Black, Will Smith, Angelina Jolie, Eddie Murphy és Cameron Diaz, akik a rajzfilmekben szereplő figurák megszólaltatásához kölcsönözték hangjukat.

Wolfgang Petersen legújabb monumentális filmjének, a Trójának is Cannes-ban lesz a premierje, mielőtt hódító útjára indulna világszerte. A vetítésére hivatalos a film egyik főszereplője, az Akhilleuszt alakító Brad Pitt is, aki reméljük, hogy nejét, Jennifer Anistont is magával viszi a Riviérára, valamint a többi sztárt is, a görög mitológia egyik leghíresebb csatáját megelevenítő filmből.

Érdekesség, hogy a Trója díszbemutatója május 13-án lesz Cannes-ban, az amerikai premierje pedig egy nappal később, hazánkban azonban már május 13-án 16.00-tól megtekinthető a Brad Pitt és Orlando Bloom nevével fémjelzett film.

Tarantino zsűrizik

Az idei cannes-i filmvetélkedőn 11 ország 18 filmjéről dönt a Quentin Tarantino vezette kilenctagú zsűri, köztük három mozisztár, a francia Emmanuelle Béart, a skót Tilda Swinton és az amerikai Kathleen Turner. Magyar film nem jutott a döntőbe, de az Un certain regard - Egy bizonyos tekintet elnevezésű szekcióban vetítik Antall Nimród Kontrollját.

Antal Nimród Kontroll című filmjének világpremierjére május második hetében kerül sor a fesztiválon. A 2003-as év legnézettebb magyar filmje a legjobb elsőfilmesnek járó Arany Kameraért indul. Mundruczó Kornél Kis Apokrif No. 2 című 22 perces vizsgafilmjével is megismerkedhet a május 23-ig tartó cannes-i fesztivál közönsége. A legkiválóbb főiskolás filmeket felvonultató fel Cinéfondation elnevezésű program először mutat be magyar alkotást.