A magyar filmipar letámadja Cannes-t

2004.05.10. 14:48
Két film is verseng a Cannes-i Filmfesztiválon, de kint lesz Hiller Isván is, hogy népszerűsítse a magyar filmipart, a külföldi producereknek pedig konferenciát tartanak a magyarországi forgatások előnyeiről.
Az 57. Cannes-i Filmfesztiválra két magyar filmet hívtak meg - derült ki azon a sajtótájékoztatón, amelyet az Uránia Nemzeti filmszínházban tartottak.

Antal Nimród nagysikerű Kontroll című filmjének világpremierjére a cannes-i Croisetten kerül sor május 16-án. A Kontroll a legjobb első filmnek járó Arany Kameráért versenyez. A díjat odaítélő öttagú zsűri elnöke Tim Roth, brit színész-rendező lesz.

A fesztivál válogató bizottsága mintegy 4000 filmből választotta ki azt a 39 játékfilmet, amelyből 18 a versenyprogramban, 21 pedig az "Un Certain Regard" szekcióban szerepel. Az új európai uniós tagországok közül Magyarország Antal Nimród filmjével az egyetlen, amely a fesztivál hivatalos programjában mutatkozik be.

A másik film Mundroczó Kornél: Kis Apokrif No.2. című filmje. Ez a film először szerepel a Cinéfondation elnevezésű programban, amely a legkiválóbb főiskolás filmeket vonultatja fel. A zsűri elnöke Nyikita Mihalkov lesz.

Magyar pavilon

A filmeket nemcsak a fesztivál közönségének szánják, forgalmazni is szeretnék, hogy minél több emberhez jussanak el a magyar filmek.

Az 57. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon május 12 - 23 között Magyarország az idén először önálló pavilonban mutatkozik be. A Magyar Pavilon a hazai audiovizuális szakma cannes-i információs központja, amely egyfelől a magyar filmekről, a szakmáról és a filmtörvényről tájékoztatja az érdeklődőket, másfelől elősegíti új partnerségi együttműködések kialakítását, találkozók színhelyéül szolgál. A Mokép Hungarofilm Division, a magyar filmek többségének külföldi forgalmazójaként, a pavilonban kínálja nemzetközi forgalmazásra a kiemelkedő régebbi alkotások mellett a legfrissebb magyar filmtermést.

Hiller is ott lesz

Ez az európai és tengerentúli országokkal való koprodukciók, filmes együttműködések megszületésének lehet a záloga. Fontos és reméljük sikeres pillanat lesz ez a magyar filmezés történetében - mondta el Grunwalsky Ferenc a sajtótájékoztatón. Az idén vesz részt a legtöbb magyar producer a fesztivál eddigi történetében. A Cannes-i Filmfesztivál és a Filmvásár először szervez Producers' Network címmel szakmai programot producerek részére, melynek keretében konkrét eszközök és szolgáltatások segítségével kínál lehetőséget a világ producerei számára, hogy kapcsolatot létesíthessenek egymással, és új partnereket találjanak filmterveik megvalósításához.

A kulturális miniszter is részt vesz a fesztiválon. Hiller István találkozik majd az Európai Unió többi kulturális miniszterével, akikkel tárgyalhat majd a magyarországi filmiparról és a kooprodukciók támogatásáról.