Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Shrek és sebesültek Cannes-ban

2004.05.16. 13:08
Míg Shrek szinkronszínészei interjút adtak, és a Jézust alakító Jim Caviezel az amerikai pavilon megnyitását celebrálta, a rendőrök hat tüntetőt megsebesítettek. Hétvége a Cannes-i Filmfesztiválon.
Az 57. Cannes-i Filmfesztiválon a Filmpalota előtt százszámra osztogatták Shrek szörnyfüleit az egybegyűlteknek, bent a hollywoodi szinkronszínészek, köztük a címszereplő Mike Meyers, Cameron Diaz, Eddie Murphy, Antonio Banderas, akit felesége, Melanie Griffith is elkísért, és Julie Andrews, az egykori Mary Poppins sajtótájékoztatón válaszoltak a kérdésekre.

Banderas, Myers, Diaz és Murphy
A Shrek 2 című amerikai versenyfilmet, a legújabb várható tengerentúli animációs bombasikert Mike Meyers "Hollywood belső ellenségének" nevezte. Kifejtette, hogy a filmben végig Hollywoodot parodizálják, így önmaguk is fő forrásai a humornak.

Myers szerint az önparódia csúcsa az a jelenet, melyben Ogreként a Diaz alakította Fiona királylányal egy ágyban fekszenek és a kamera az ágy fölötti poszterre svenkel, amin Diaz barátja, Justin Timberlake látható. Hogy a fiatal zenésznek hogy tetszett a film, nem derült ki, Cameron Diaz ugyanis fintorogva csak annyit mondott egy újságíró faggatozására: "nem jött el, én pedig nem válaszolhatok helyette".

Skizofrén Kandúr és Murphy-fejű Szamár

Banderas arról nyilatkozott, hogy mennyire könnyű volt megszemélyesíteni egy olyan "kisnövésű, skizofrén Csizmás Kandúrt, aki vonzó Zorrónak hiszi magát". "Én viszont megdöbbentem, valahányszor a Szamár olyan arcot vágott, mint amilyet én szoktam - tette hozzá Eddie Murphy. Felvettek ugyanis minket, mikor egymagunkban lelkesen gesztikulálva felmondtuk a szöveget, és a felvételeket beépítették a figurákba." A Szőke Herceget alakító Rupert Everett megjegyezte, ő a sármját parodizálta.

Mikor már nem volt több kérdés, Jeffrey Katzenberg producer elmondta, hogy a film elején látszó új logó a Dreamwork most alakult animációs részlegének a jelzése, a Shreknek pedig nemcsak a harmadik része készül, de már a negyediket is elkezdték.

Jézus celebrája a pavilont

Az amerikai delegáció erre a bemutatóra időzítette pavilonjának felavatását a fesztivál Nemzetközi Falujában. Az avató ünnepséget pedig nem más celebrálta, mint Jim Caviezel, Mel Gibson: A passió című filmjének Jézusa. Megérkezett az ünnepsége Alexandra Kerry, az amerikai elnökválasztás demokrata párti jelöltjének, John Kerry-nek a lánya, hogy rövidfilmjét próbálja eladni a cannes-i filmvásáron.

A Shrek-sztárokon, Jim Caviezelen és Alexandra Kerryn kívül olyan újabb nagyágyúk futottak be Cannes-ba a szombati nap folyamán, mint Sharon Stone, Wim Wenders, Jack Nicholson, Nicole Kidman, Jodie Foster és Andy McDowell.

Összecsapás a rohamrendőrséggel

Tiltakozás a vörös szőnyegen
A munkanélküli segélyük csökkentése ellen tiltakozó művészek és a francia rohamrendőrség összecsapásában hatan megsebesültek. Grasse megye alprefektusa szerint a rendőrök csupán a tüntetők egy része által megszállt mozi brit közönségét akarták megvédeni. Claude Serra alprefektus úgy vélekedett, hogy a mozifoglaló mintegy ötven főnek semmi köze nem volt a Croisette-sétányon "tökéletes rendben" felvonulókhoz.

Közben immár negyedik napja sztrájkol az egyik legnagyobb cannes-i luxusszálloda, a Carlton alkalmazottainak több mint a fele. Szombaton kudarcot vallott a szakszervezetek képviselőinek és a szálloda igazgatóságának a helyi önkormányzat közvetítésével tervezett találkozója. A CGT szakszervezet küldötte szerint ugyanis a Carlton vezetősége nem hajlandó sem a béremelésekről, sem pedig a személyzet létszámának növeléséről tárgyalni a fesztivál befejezése előtt. Ebben a szállodában szállt meg többek között Quentin Tarantino amerikai filmrendező, a fesztivál zsűrielnöke, valamint Brad Pitt, a Trója című szuperfilm főhőse feleségével Jennifer Anistonnal.

Kontroll világpremierje

Vasárnap délben háromnegyedes teltházzal vetítették Antal Nimród Kontroll című filmjét a Claude Debussy filmszínházban. A hazai terepen nagy sikert aratott film a Sajátos nézőpont (Un certain regard) című szekcióban nyolcadmagával pályázik az elsőfilmeseknek kiosztható Arany Kamera-díjra. A magyar vendégek között volt az alkotón kívül megjelent Hutlassa Tamás, a film producere és Hiller István, kulturális miniszter is. Hiller vasárnap tárgyalt az Európai Filmakadémia képviselőivel.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.