Gyöngyi
2 °C
13 °C

Plázacicák bevetésen

2003.07.15. 01:31
Latexbe bújt James Bondok, avagy fejbe tudjuk-e rúgni a gonoszt, ha push-up melltartó és körömcipő van rajtunk?
Ó, azok a csudálatos hetvenes évek! A bő és a szűk szürreális egyesüléséből született trapéznadrág, kord és batikolt, Jézus-szakáll és afrofrizura, elkésett virággyerekek, és Charles Mansonná mutálódó poszthippik, és persze a szombat esti diszkóláz. Az utolsó boldog esztendők az AIDS-para előtt, amikor a fogyasztói társadalom leteperte, sőt egyenesen magához ölelte a lázadókat, amikor még éltek rocksztárok, és amikor még semmi sem utalt arra, hogy hamarosan elérkezik az ízlés és a divat legsötétebb, vagy inkább legneonszínűbb korszaka: a nyolcvanas évek.

Persze hozzánk mindez késve érkezett, talán csak a nyolcvanas évek elején a Coca-Colával és a csempészett Rifle-farmerrel, na meg persze a bugyuta tévésorozatokkal. Ott volt például TJ Hooker, aki azóta minden bizonnyal jól megérdemelt börtönbüntetését tölti indokolatlan rendőri erőszakért, és rasszista túlkapásokért, vagy Starsky és Hutch, akik bebizonyították, hogy a meleg zsaruk is ugyanúgy gyűlölik a bűnt és amortizálják le a várost egy-egy autósüldözés során, mint heteroszexuális munkatársaik, na és persze Charlie angyalkái, akik úgy néztek ki, mintha egy szobafestő-mázoló tanfolyamon tanultak volna sminkelni, és akik a televíziózás történetében talán először beszéltek elismerően egy férfi seggéről.

Ez utóbbi sorozat alapján készült a hasonló című másfélórás videóklip 2000-ben, amiben Drew Barrymore, Lucy Liu és Cameron Diaz repül, rúg és sipákol rendületlenül. A hetvenes évek hangulata ugyan odalett, de helyette a popcorn-filmek szerelmesei kaptak három latexbe bújt James Bondot, akik ugyanolyan alapossággal vernek laposra mindenkit, mint Chuk Norris, csak az akciójelentek után nem a csendes macsót adják, inkább megigazítják a heves kung-fu párbajban elcsúszott push-up melltartójuk.

Irány a pláza!

Sztori persze nem jutott a filmváltozatba, de hát minek is, hiszen látványos trükkök, autósüldözések, robbanások, dübörgő zene és csöcsök mellett úgyse figyel senki a cselekményre. A hangulat, a lendület sikerfilmet csinált a Charlie angyalaiból, Amerikában egy hét alatt 40 millió dollárt kaszáltak az alkotók, így a folytatásnál legfeljebb az volt biztosabb, hogy a rendező McG soha nem fog Oscar-díjat kapni.

Most itt a Teljes gázzal alcímet viselő második rész, amibe még több trükköt, még több robbanást, és még több szőke nős bájt tömködtek az alkotók, többek közt a producerként is közreműködő Drew Barrymore.

Ezúttal két gyűrű körül forog a történet, amikre a tanúvédelmi program adatbázisának jelszavait vésték, így persze a bosszúszomjas bűnözők egész hada próbálja megkaparintani az ékszereket. A három plázacicának öltözött titkos ügynök először visszaszerzi, majd elveszti, és megint visszaszerzi a gyűrűket, persze csak azért, hogy megint elveszíthessék, egészen addig folytatva a cselekmény körforgatását, míg el nem telik a könnyed akció-vígjátékoknál előirányzott másfél óra. Eközben nagyszabású, látványos akciójelenetek peregnek a vásznon, filmes utalások pukkannak percenként, többek közt a Goldeneye hihetetlen kezdő képsorait is újrafogatta a stáb, zuhanó kamionnal és szabadesés közben járművet cserélő szuperügynökökkel együtt.

A lenyűgöző akciójelenetek mellé olcsó poénokat tálalnak az alkotók, a poshadt, lejárt szavatosságú fajtából, elég ha csak a gonosz, és egyébként roppant dögös Demi Moore (szemránckrém reklámokban biztos látjuk még) törvényszerű halálára gondolunk, amihez a mi kis angyalaink csupán annyit fűznek hozzá a maguk vicces módján, hogy "égő". Demi More ekkor persze éppen nagy lánggal lobog, így a poén mindenképpen megérdemli a nyár legelcsépeltebb filmes csattanója díjat és persze a vele járó gyűrött Hahotát formázó gipsz kisplasztikát.

Hosszúra nyújtott videóklip, trükkipari prezentáció csupán a Charlie angyalai folytatása, ráadásul annyira unalmas, hogy egy idő után már az akciójelenetekre sem figyelünk, sőt ami még rosszabb: a film végére már Cameron Diaz feneke és Demi Moore mellei helyett is a kijáratra koncentrálunk leginkább.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!