Inspiráló mészárlás

2003.09.02. 15:01
Egy hónapon belül három olyan játékfilmet mutatnak be, amelyeket többé-kevésbé a négy évvel ezelőtt történt, tizennégy áldozattal járó denveri mészárlás ihletett. A sztorira nem a nagy stúdiók mozdultak, így két mikro- és egy kis költségvetéssel készült moziról van szó, utóbbi Gus Van Sant Elephantja, ami Cannes-ban nagy meglepetésre Arany Pálmát nyert.
Az Oscar-díjas Kóla, puska, sültkrumpli című dokumentumfilm után egyszerre három olyan fikciós alkotás jelenhet meg a mozikban rövid időn belül, amelyek a hírhedt iskolai vérengzéssel foglakoznak közvetlen vagy közvetett formában. A téma főként a low budget alkotókat ihlette meg.

Shakespeare + kaliber

Kevesebb, mint hatvanezer dollárból forgatta Ben Coccio "Zero Day" című filmjét, amely a két kamasz gyilkosra fókuszál, akiket itt Andrénak és Calnek hívnak a két amatőr főszereplő, Andre Keuck és Calvin Robertson keresztneve után. A fiúk videonaplóját látjuk az akciót megelőző egy évről. Coccio szerint a két, egy éven át kettős életet élő és titokban a lövöldözésre készülő diák sztorija shakespeare-i dimenziójú dráma.

Az ugyancsak e héten a mozikba kerülő "Home Room" kétszázezer dollár alatti összegből készült - mondta a szintén elsőfilmes rendező, Paul Ryan. A Home Room egy középiskolai lövöldözés után játszódik, a cselekmény az egyszem lövöldöző egyik haverja, egy sebesült lány és egy nyomozó között bonyolódik.

Meglepődtek

Szintén amatőrök szerepelnek saját néven Gus Van Sant, Tarr Béla legjobb amerikai tanítványa, 4 millió dolláros Elephant-jában, amely a megrendelő HBO nagy meglepetésére óriási szakmai sikert aratott, hiszen megnyerte a cannes-i Arany Pálmát, miközben Van Sant kapta a legjobb rendező díját. Pedig a filmet eredetileg csak a kábelcsatornán akarták vetíteni, ám legnagyobb megdöbbenésükre a két díjjal akkorát arattak Cannes-ban, mint húsz éve senki. A híres rendező filmje egy nap alatt játszódik, és októbertől látható Amerikában és Magyarországon is.