Gábor, Karina, Ders
8 °C
20 °C

Inspiráló mészárlás

2003.09.02. 15:01
Egy hónapon belül három olyan játékfilmet mutatnak be, amelyeket többé-kevésbé a négy évvel ezelőtt történt, tizennégy áldozattal járó denveri mészárlás ihletett. A sztorira nem a nagy stúdiók mozdultak, így két mikro- és egy kis költségvetéssel készült moziról van szó, utóbbi Gus Van Sant Elephantja, ami Cannes-ban nagy meglepetésre Arany Pálmát nyert.
Az Oscar-díjas Kóla, puska, sültkrumpli című dokumentumfilm után egyszerre három olyan fikciós alkotás jelenhet meg a mozikban rövid időn belül, amelyek a hírhedt iskolai vérengzéssel foglakoznak közvetlen vagy közvetett formában. A téma főként a low budget alkotókat ihlette meg.

Shakespeare + kaliber

Kevesebb, mint hatvanezer dollárból forgatta Ben Coccio "Zero Day" című filmjét, amely a két kamasz gyilkosra fókuszál, akiket itt Andrénak és Calnek hívnak a két amatőr főszereplő, Andre Keuck és Calvin Robertson keresztneve után. A fiúk videonaplóját látjuk az akciót megelőző egy évről. Coccio szerint a két, egy éven át kettős életet élő és titokban a lövöldözésre készülő diák sztorija shakespeare-i dimenziójú dráma.

Az ugyancsak e héten a mozikba kerülő "Home Room" kétszázezer dollár alatti összegből készült - mondta a szintén elsőfilmes rendező, Paul Ryan. A Home Room egy középiskolai lövöldözés után játszódik, a cselekmény az egyszem lövöldöző egyik haverja, egy sebesült lány és egy nyomozó között bonyolódik.

Meglepődtek

Szintén amatőrök szerepelnek saját néven Gus Van Sant, Tarr Béla legjobb amerikai tanítványa, 4 millió dolláros Elephant-jában, amely a megrendelő HBO nagy meglepetésére óriási szakmai sikert aratott, hiszen megnyerte a cannes-i Arany Pálmát, miközben Van Sant kapta a legjobb rendező díját. Pedig a filmet eredetileg csak a kábelcsatornán akarták vetíteni, ám legnagyobb megdöbbenésükre a két díjjal akkorát arattak Cannes-ban, mint húsz éve senki. A híres rendező filmje egy nap alatt játszódik, és októbertől látható Amerikában és Magyarországon is.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!