Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Az amerikaiakat lelövik, ugye?

2003.06.23. 02:47
Oscar-díjas dokumentumfilm a középiskolai vérengzésekről, Amerikáról és az erőszakról. A South Park és Marylin Manson a fegyverek ellen!

"Átlagos amerikai reggel volt:
a farmer kiment a földjére,
a tejesember kiszállította a tejet,
az elnök pedig lebombázott egy újabb országot,
aminek még csak a nevét sem tudta kiejteni."

Dokumentumfilmet általában lefekvés előtt, éjfél és hajnali kettő között abszolválok, ilyentájt adják a Discoveryn azt a műsort, amiben a hős biológus körbeutazza a Földet, hogy bátorsága bizonyításaképpen krokodilok, varánuszok és egyéb pikkelyes lények végbelébe dugja fel a hüvelykujját, a National Geographic a késői órára tekintettel többnyire maratoni múmiashowt sugároz a főszerepben két Elvis-imitátor nekrofil egyiptológussal, és ha szerencsém van, még elcsíphetek egy tömeggyilkos családanyákról szóló doksit is a feminista Clubon.

Moziba ehhez képest a minden valóságalapot nélkülöző, pofátlan és hazug fikció miatt járok, pedig szélesvásznú tényfeltárás is létezik, még Oscart is osztogatnak érte, igaz, hogy a gála elején adják át, amikor az igazi sztárok még a Kodak Theater büféjében alapoznak a maratoni műsorra. Michael Moore-nak idén mégis sikerült magára vonnia a szakma és a média figyelmét, amikor az Oscar-díjat szorongatva nem a szokásos elérzékenyült köszönőszöveget nyomta le, inkább elküldte a fenébe ifjabb George Busht, az Egyesült Államok negyvenharmadik elnökét.

Moore Oscar-beszéde, és a film témája, azaz a Columbine Középiskolában történt vérengzés életidegen pacifizmust sejtet, zsíros hajba font mezei virággal Che Guevara-pólóval, meg könnyes békedalokkal, ezért úgy döntöttem, hogy a moziban a kijárathoz közel keresek magamnak helyet.

Michael Moore, a pacifista

Holttestek és síró anyák képe alá montírozott érzelmes zene helyett azonban pengeéles cinizmussal és iróniával indít a film, így én maradok, a humor pedig kitart egészen az utolsó jelentekig. Moore nem zsúfolja tele olcsó poénokkal a filmet, sőt éppen azon röhöghetünk, hogy még a leggroteszkebb helyzetben is megőrzi a komolyságát. Faarccal válogat a méretes puskák közül egy bankban, ahol a folyószámlához ajándék lőfegyver jár, megértően elbeszélget vagy egy tucat félőrülttel és kisvárosi ámokfutóval, nem támad, csak bólint néha, és hagyja, hogy az interjúalanyok hülyét csináljanak saját magukból.

Persze a filmben vannak szívszorító képek, érzelgős mondatok, sőt még a Wonderful World is felcsendül Louis Armstrongtól, de mindez a moziban ülve nem tűnik olcsó hatásvadászatnak, legfeljebb őszinte elfogultságnak. Moore ráadásul nem európai újságíró, semmi köze a bíbíbszí életérzéshez, ezért nem is várhatjuk el tőle, hogy stopperrel mérje a pártatlanságot.

A kívülálló hideg profizmusa helyett Moore elfogultan, néha dühösen, máskor féltő szeretettel beszél Amerikáról, ahol a megfoghatatlan, arctalan félelem uralkodik, és ahol az emberek állig felfegyverkezve élnek, hogy aztán néha haragjukban vagy kétségbeesésükben kiirtsák egymást.

Ráadásul a film bővelkedik az emlékezetes epizódokban, így például láthatjuk Marilyn Mansont, ahogy zombinak sminkelve bölcset és igazat szól, mintha csak a Záróra kerekasztal-beszélgetésén lenne, vagy találkozhatunk a South Park egyik alkotójával, aki mellesleg szintén a hírhedt Columbine Középiskolába járt, és itt van még Charlton Heston, az Országos Lövész Egyesület lelkes szószólója is, aki hol szabadságharcos westernhősként, hol pedig paralízises fegyverbuziként tűnik fel a vásznon.

Mindez a súlyos téma ellenére is sokkal szórakoztatóbb, mint a dokumentumfilmként forgalmazott hüllőhorror vagy az ismeretterjesztésnek beállított hullagyalázás, sőt megkockáztatom, hogy több izgalmat és nevetés kínál, mint a mozikban látható akciófilmek és romantikus vígjátékok, gondolatból pedig nagyobb adag van benne, mint egy átlagos művészfilmben.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.