Légy után Pókot rendezett Cronenberg

2002.09.20. 13:04
"Ez nem egy horrorfilm" - mondta David Cronenberg legújabb Spider című filmjének torontói premierjén. A légy és a Meztelen ebéd rendezőjének új munkája elnyerte a filmfesztivál egyik fődíját is.
A mentális zavarok eltorzult világát központba állító Spider-t a hollywood-i Egy csodálatos elme antitéziseként emlegetik a kritikusok, melyben Cronenberg különös érzékenységgel bánt az emberi empátiával. Patrick Mcgrath 1991-ben íródott novelláját az "orwelli London" utcáira álmodta meg, valahova a keleti iparnegyed legkomorabb szegleteihez közeli utcakra, ahol a főhős is kutat meggyilkolt anyja, és kibicsaklott múltja után. Gyermekkori traumáját felzaklató visszaemlékezései néma tévelygésbe, skizofrénia közeli állapotba kényszerítik a Ralph Fiennes által alakított főszereplőt.

David Cronenberg és Ralph Fiennes
A 25 OOO dollárral jaró díjat, melyet a kanadai játékfilm kategóriában ítéltek oda, a masik közismert kanadai rendező - Cronenberg barátja - Atom Egoyan nyújtotta át, akinek filmjét a fesztival nyitónapjanak gálaestjén mutattak be. "Ez egy kellemetlen része a versenynek, és egy igazan szubjektív dolog. Nem hiszem, hogy Egoyan és az én filmem közömbösítenék egymást." - mondta Cronenberg miután átvette a díjat.

A tíznapos fesztivál alatt a torontói születésű rendező - a filmbéli történtekhez hasonlóan - felkereste a megapolisz Scarboro-i negyedeit, gyermekkoranak helyszíneit, ami ugyan nem tartozik a legdinamikusabban fejlődő varosrészekhez, ám olyan neveket adott a szórakoztatóiparnak, mint Mike Myers vagy Jim Carey.

"A fesztivál nagyrészét újságírókkal töltöttem, és arról beszéltem, milyen nagyszerű, hogy ennek a fesztivalnak nincs pénzdíja. Önök füllentésre is álszentségre kényszerítettek, ugyanis én nagyon boldog vagyok ezzel a díjjal." - magyarázta kuncogva Cronenberg.

"Még soha nem nyertem Torontóban. Ez egy hosszú, pókhálókkal keresztülszőtt, lassú menet volt idáig." A légy is a Meztelen ebéd rendezője még hozzatette: "Ez a díj is előjele annak, hogy valószínűleg sokan fogják látni a Spider-t. Nagyon boldog vagyok."