Tom Cruise újságírókat térít

2003.12.08. 11:50
Ezen a hétvégén került az amerikai mozikba Tom Cruise Oscar-esélyes filmje: Az utolsó szamuráj, ami 24,4 millió dolláros nyitással egyből a toplista élére került. A zárkózott színész kénytelen volt bevállalni néhány interjút a Beverly Hills-i Regent Beverly Wilshire-ben. Ha már ott volt, megpróbálta a film kapcsán a szcientológia egyház berkeibe csábítani az újságírókat és rajtuk keresztül az olvasókat.
Két évig készült a filmre, tíz kiló izmot tornászott magára, hogy a húsz kilós páncélt elbírja, majd szamurájkardozni tanult, és közben megszerette a távol-keleti kultúrát, bár egy jelenetben egy szamurájkard majdnem levágta a fejét - derült ki Cruise kérdésekre adott válaszaiból. A sztár legfontosabbnak mégis azt tartotta, hogy összefüggésbe hozza szerepét a szcientológia egyház tanaival.

#alt#
A srtáb körében sem hagyja cserben lelki békéje
Cuise kiemelte, hogy míg az amerikai polgárháborús hős, Nathan Algren a XIX. századi Japánban a szamurájok között találja meg saját belső békéjét, saját életében ezt a szcientológiai egyház falain belül találta meg.

"Köztudomású, hogy a szcientológiai egyház tagja vagyok - mondta Cruise az újságíróknak. - Ez nagyon sokat segített nekem abban, hogy megtaláljam a saját belső békémet. Ez a hit megerősített engem, és lehetővé tette, hogy képes legyek másokon segíteni úgy, ahogy mindig is szerettem volna. A szcientológia képes segíteni abban többek között, hogy képezd magad, hogy igazán olvasott lehess. Az alapító L. Ron Hubbard munkái sokat segítettek nekem a körülöttünk levő világ konfliktusainak megértésében. Ő egy igazi, karizmatikus tanító volt, aki harcolt a második világháborúban, majd élete végéig tanított."

Cruise hangsúlyozta meggyőződését, hogy annak ellenére, hogy ő a szcientológiai egyházat választotta, nem a vallás a fontos, hanem azok az alapvető emberi értékek, amelyeket felekezettől függetlenül mindenkinek követnie kéne. De addig is a legfontosabb, hogy "képesek legyünk segíteni embertársainknak". Erről szólt számára a két évig tartó "szamurájprojekt", amelyet a hazai mozikban február 4-től láthatunk.

Cinematrix