Nyomoznak a Dallas-ügyben

2003.11.04. 15:48
Folytatja a nyomozást a Dallas című játékfilm október elején betiltott romániai forgatásának ügyében a Brassói Ügyészség. A magyar alkotók a forgatás helyszínét egy Fóton épített szeméttelepre tették át.
A kolozsvári magyar Krónika értesülései szerint november végére fejezi be a Brassó megyei rendőrfelügyelőség a Brassói Ügyészséggel közösen a filmforgatással kapcsolatban folyó vizsgálatot.

A brassói törvényszék október 3-án megvonta a forgatási jogot az osztrák-német-magyar-román koprodukcióban készülő Dallas című játékfilm gyártóitól, a hatóság leállította a forgatást, a stáb jelenleg egy Fóton épített mesterséges szeméttelepen próbálja befejezni a filmet.

A konfliktus amiatt keletkezett még szeptemberben, hogy az illetékes hatóságok környezetszennyezőnek minősítették a filmeseket. Azzal vádolták őket, hogy a forgatás színhelyének és díszleteinek berendezéséhez a székelyföldi Kovászna és Hargita megyékből nagy mennyiségű hulladékot és háztartási szemetet szállítottak környezetvédelmi területre. A román köztisztasági vállalat alkalmazottjai akkor csendőri segédlettel hatoltak be a telepre.

A környezetvédelmi rendőrség egyenként 75 millió lejes büntetést szabott ki a film megalkotásában alvállalkozóként szereplő kolozsvári CineCorvin Kft.-re és a helyi közbirtokosságra, amelynek tulajdonában van a kérdéses helyszín. Bár a bánya hamar visszanyerte eredeti állapotát, bűnügyi eljárást kezdett a CineCorvin ellen.

Dallasbeli karakterekkel a Fóti szeméttelepen

Dallas
történet: az ötletet az amerikai szappanopera nyomán Dallasként elhíresült kolozsvári, pataréti szeméttelep melletti cigánykolónián tapasztaltak adták. A történet egy apja temetésére hazatérő cigány tanítóról szól, aki kénytelen szembesülni gyerekkori barátai szegénységével, találkozik régi szerelmével, majd az ott élő gyerekek tanításába kezd.
Költségvetés: 400 millió rendező: Pejó Róbert; operatőr: Vivi Dragan Vasile; gyártó: Új Budapest Film; producer: Kántor László; gyártásvezető: Fehér Károly; forgatókönyvíró: Csemer Géza, Pejó Róbert Adrian; főszereplő: Bogdán Zsolt, Gryllus Dorka, Radu Amzulescu, Székely B. Miklós, Jónás Judit, Nyári Oszkár; díszlet: Banovich Tamás; jelmez: Breckl János; zene: Selmeczi György; hang: Perger István; technika: 35mm; forgatás: 2003. ausztus 25-től - október helyett decemberig; helyszín: Románia helyett Magyarország; befejezés: 2004. február.
A román sajtóban megjelent elmarasztaló közlésekre reagálva az Új Budapest Filmstúdió kijelentette: "a forgatás nem védett területen folyt, a film díszleteként szolgáló szeméttelepen nem szerves hulladékot raktak le, így a környezetszennyezés veszélye nem állt fenn."

A 400 milliós költség magyarországi hátterét a Magyar Mozgókép Közalapítvány és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának támogatása biztosítja. A film rendezője Pejó Róbert aradi születésű, jelenleg New Yorkban élő alkotó.

"A "Dallas" egyelőre munkacím, a címét még nem véglegesítettük" - közölte Kulcsár Zsuzsa gyártási igazgató. Hozzátette: a név nem jogdíjas, a sorozat jogbirtokosaival egyébként tárgyalásokat folytatnak a filmsorozat zenéjének és egyes jeleneteinek felhasználásáról. A forgatást a tervek szerint október 5-én fejezték volna be, de a kényszerszünet miatt az utómunkálatokat a legkorábban decemberben kezdhetik majd el.