De Niro nem kell az olaszoknak?

2004.08.13. 13:10
Milliók számára Robert De Niro testesíti meg a tipikus olasz férfit. Mégis, az amerikai olaszok most nyílt levélben fordultak Silvio Berlusconihoz, hogy ne avassa tiszteletbeli olasz állampolgárrá az Oscar-díjas színészt - adta hírül a Guardian római tudósítója.
Az Olaszország Amerikai Fiai elnevezésű szövetség Washingtonban székel és több mint 600 ezer tagjával egyike a legnagyobb és legrégebbi amerikai-olasz szervezeteknek. Képviselőjük most bejelentette, hogy mélységesen elszomorítja De Niro karrierje, amit szerintük a színész "olasz szármázású gengszterek megformálásával" egyengetett.

A szövetség különösen azt sérelmezi, hogy De Niro következő szerepe a Dreamworks legújabb rajzfilmjében, a Cápamesében a régi sztereotípiát erősíti a gyerekekben, miszerint az olaszok mind maffiózók. Az amerikai olaszok társasága tavaly ősz óta kérleli Spielberg stúdióját, hogy vágja ki az egész estés gyerekfilmből a számukra legsértőbb részeket, mielőtt a film a Velencei filmfesztiválon bemutatásra kerül a jövő hónapban.

Robert De Niro
A fő panaszuk az, hogy De Niro egy olyan cápafigurának kölcsönözte a hangját, 'aki' a klasszikus keresztapa szerepét játssza a rajzfilmben.

"Spielberg dollármilliókat keres majd ezen a filmen. Egy olyan filmen, ami sértő és hamis képet fest az Amerikában élő olaszokról. Gyerekek millióihoz jut majd el az üzenet, hogy gengszterek vagyunk" - jelentette ki Dona de Sanctis, a szervezet helyettes vezetője.

Levél a miniszterelnöknek

Olaszország Amerikai Fiai kedden faxon küldték el levelüket Silvio Berlusconi olasz miniszterelnöknek, hogy megakadályozzák De Niro állampolgárrá avatását.

"Semmit sem tett azért, hogy az olasz kulturát népszerűsítse az Egyesült Államokban. Éppen ellenkezőleg; meggyőződésünk, hogy felelőssé tehető az olaszok negatív megítéléséért világszerte" - tette hozzá de Sanctis.

A levélben kiemelték, hogy De Niro állampolgárrá avatása olasz-amerikaiak millióit sértené, hiszen régóta nehezményezik, hogy a színész "egyoldalúan és torzítva" mutatja be az olasz származású amerikaiakat.

Csűrés-csavarás a víz alatt

Andy Spahn, a DreamWorks szóvivője, visszautasította a vádakat.

"Még nem is látták a filmünket, így hát nem is értjük, mi ellen tiltakoznak. Ez egy rajzfilm, tele színes halacskákkal. Nem értem, hogyan sérthet ez bárkit is."

Spahn elismerte, hogy a Cápamesében víz alatti karakterek egyik-másika valóban olasz névre hallgat és olasz akcentussal beszél, de "sehol nem hangzik el egyik szereplő szájából sem, hogy 'olasz vagyok'" - tette hozzá a Dreamworks szóvivője.

Hálás szülőföld

Ferrazzanoban, a háromezres faluban, ahonnan De Niro dédszülei az ezernyolcszázas évek végén kivándoroltak az Egyesült Államokba, a mai napig imádják a színészt. Földijei meg vannak győződve róla, hogy De Niro méltó az olasz állampolgárságra. Az olasz törvények szerint egyébként nem jogosult az olasz útlevélre, hiszen se szülei, se nagyszülei nem olasz földön látták meg a napvilágot. De Niro 1943-ban, New Yorkban született és soha nem látogatott el a kis faluba.

De Niro karaktere, Don Lino a Cápamesében
"Nagyszerű színész, de a filmeknek sajnos az emberek kisebb hibáit is be kell mutatniuk" - vette védelmébe De Nirot Giovanni Gianfelice, Ferrazzano polgármestere. "A mi vidékünkön soha nem működött a maffia, ezt az emberek errefelé nagyon jól tudják. Ez nem Szicília vagy Calabria."

Már nyolc éve, minden augusztusban Robert De Niro - fesztivált rendeznek a falu lakosai, ahol levetítik a színész filmjeit.

"Büszkék vagyunk rá. A világ legjobb színésze és innen származik, Ferrazzanoból. A történelemnek van jó és rossz oldala, nem tagadhatjuk meg a múltat. Különben is, ez csak mozi" - jelentette ki Mariassunta Baranello, a fesztivál főszervezője.

A Cápamese október 1-én kerül az amerikai mozikba.