Európa filmhét premierekkel

2002.12.05. 17:49
Huszonegy európai játékfilm magyarországi premierje a csütörtökön kezdődő Európa Filmhéten. Külön szekció a lavinabalesetben elhunyt ifjú orosz rendező, Bodrov tiszteletére.
Huszonöt európai nagyjátékfilm, köztük huszonegy magyarországi ősbemutató szerepel a december 5-én kezdődő Európa filmhét műsorán. A rendezvényen látható lesz Ken Loach Cannes-ban díjazott alkotása, az Édes kamaszkor, a 101 Reykjavík című filmjéről ismert Baltasar Kormákur izlandi rendező túj filmje, a Tenger. További kiemelkedő bemutatók között található az olasz Emanuele Crialese munkája, a Grazia szigete, amely májusban kezdte diadalútját Cannes-ban, és a kritikusok az év egyik legnagyobb felfedezettjének tartják.

Kaukázus örök foglya címmel külön blokkban emlékezik meg az Európa filmhét a szeptemberben tragikus körülmények között elhunyt fiatal orosz színész-rendezőről, a Kaukázusi fogolyjal világhírűvé vált ifj. Szergej Bodrovról. A programban szereplő nyolc filmje között van a világsikert aratott a Testvér, Testvér 2, A medve csókja, és saját rendezésű alkotása, a Nővérek is.

A botrányfilmek között szerepel a Führer Ex, mely a kelet-németországi neonácik világába enged betekintést, valamint a családon belüli erőszakot sokkolóan feldolgozó Enyém vagy!, főszerepben két világsztárral, Sergi Lopezzel (Harry, aki jót akar) és Paz Vegaval (A szex és Lucía). Doris Dörrie német rendező szemtelen vígjátéka, a Meztelenkedés pedig a könnyedebb vonalat képviseli. Szerepelnek a programban filmek Svéd-, Lengyel-, Cseh-, Török-, Görög-, Oroszországból, valamint Belgiumból is.

Magyar fészek címmel a fiatal tehetségeket felkaroló, és az elmúlt években látványos nemzetközi és hazai fesztiválsikereket arató filmgyártó műhelyek mutatkoznak be. A filmek között szerepel Péterffy Zsófia, Kalózok szeretője című animációs filmje, mely az idei velencei filmfesztiválon a legjobb rövidfilm díját kapta. Az Inforg Stúdió blokkjában először lesz látható Magyarországon a szintén Velencében debütált Posztkatona. A MyFilm blokkjában a nézők néhány Kispál videóklip mellett újra találkozhatnak a legendássá vált Kistehén animációs filmekkel.

A filmhét időpontja: 2002. december 5-15. Helyszíne: Művész mozi (Budapest, VI., Teréz krt. 30.)