Az ijedt nézők megmentették az Új Eldorádót

2004.10.05. 19:01
Kocsis Tibor rendező a sajtón és köremaileken keresztül könyörgött a nézőkhöz, hogy üljenek be az Új Eldorádó című természetfilmjére, mert az a hétvégén akkorát bukott, hogy még a Művész moziban is le akarták venni a műsorról. A hétfői hírverést követően viszont az ijedt nézők megrohamozták a mozikat, köztük a Művészt, ahol hétfőn és kedden már nyolcvanszázalékos nézettséget produkált a film. Így pár hétig még biztosan vetítik.
"Az Új Eldorádó című film Budapesten az Uránia, a Művész és a Mammut moziban, valamint Szegeden a belvárosi moziban és Kiskunfélegyházán fut. Ha nincs sok néző, a Művész mozi kedden leveszi a műsoráról" - indult hétvégén egy hirdetmény Kiskunfélegyházáról a csütörtökön moziba került, verespataki ciános aranybányá­ról készült természetfilm védelmében.

"Félek tőle, hogy napokon belül leveszik a műsorról, ha nem lesz nézője" - kapott kedden délelőtt az Index egy hasonló hangulatú köremailt a film rendezőjétől, Kocsis Tibortól is, aki ötévi munkáját látta veszve. "Nem voltak illúzióim, de reméltem, hogy sokan lesznek kíváncsiak erre a mindannyiunk számára fontos történetre" - tette hozzá.

Itthon bukással indult

"A filmet Budapesten csütörtöktől hétfőig ötszáz néző látta" - mondta Tóth Krisztina, a filmet forgalmazó Budapest Film sajtóreferense kedden délelőtt, mikor a két közlemény miatt megkereste az Index (és mikor még nem tudtuk a hétfő esti jó szereplést). Ezzel a gyenge részeredménnyel a dokumentumfilm csak huszadik lett a hétvégi nézettségi versenyben, amit a Bourne csapda nyert 16 633 nézővel, második a Falu 11 239, harmadik a Terminál 8 524, ötödik az Argo 7 885 eladott mozijeggyel. "Ezt nem tartjuk olyan rossz eredménynek, mert dokumentumfilmről van szó" - magyarázta Tóth Krisztina. "Így nem is vesszük le a műsorról."

A Művész moziban viszont az Új Eldorádó napi négy vetítését hétfő délután kettőre csökkentették. Szabó Márton, a Művész mozi vezetője elmondta, hogy csütörtökön leveszik a műsorról a filmet, mert ünnepi programja lesz a Művésznek, és a 15. születésnapi műsortervbe "ez nem fér bele".

"Az érdeklődésnek megfelelően játszuk" - indokolta az Indexnek Szabó Márton, a döntését. "A huszonvalahány vetítés alatt alig százan vettek az Új Eldorádóra jegyet. Nálunk ez nagyon kevés!". Szabó egyébként nem hisz a dokumentumfilmek mozis szerepeltetésében: "Ez nem a film minőségét jellemzi, mert az tisztességes, emberi és korrekt, és a tévében meg is néznék az emberek. Ez a dokumentumfilmek iránti érdektelenséget mutatja: kicsi az esély, hogy erre a nézők pénzt szánjanak."

Az ijedt nézők megmentették

Mikor kedd délután Tóth Krisztina jelentősen jobb eredményről tájékoztatta az Indexet: "hétfőn 217 néző látta Budapesten a filmet", már Szabó Márton is lelkesebben nyilatkozott: "Megtudtuk a tegnapi eredményeket: annyian vettek rá jegyet, mint az előző három napon összesen. Míg eddig tízszázalékos volt a terem, most nyolcvanszázalékos lett - mondta Szabó, aki az adatok birtokában megváltoztatta a döntését is: Műsoron tartjuk, sőt a jövő hét utáni héten is vetítjük" - mondta.

"Hétfőn indult el a rendező közleménye, és megjelent egy cikk a Magyar Hírlapban is, ezek hathattak már az esti vetítésnél" - magyarázta utólag a rendező keltette negatív hírveréssel Szabó Márton a hirtelen megnőtt érdeklődést.

Külföldi siker

Kocsis Tibor elmondása szerint vannak, akik sosem kételkedtek a film érdekességében. "A filmet ma viszem Torontóba, ahol egy öko-filmfesztiválon vetítjük, bemutattam a parlament környezetvédelmi bizottsága előtt néhány részletet, megnézte a román nagykövet, átadtam Margot Wallströmnek, aki megnézte és ígérte segíteni fog" - sorolta a rendező.

"Megkerestek Brüsszelből az EU parlamentből, ott is vetíteni akarják, mielőtt Románia csatlakozási feltételeit tárgyalják" - folytatta Kocsis. "Öt évem ment rá hogy a világ számára bemutassuk, mi történik itt a Kárpát-medencében, mi történt 2000-ben a Tiszával. Sikerült kiverekednem, hogy a jegybevétel tíz százalékát átutaljuk