Piroska
-10 °C
1 °C

Elpuskázták

2001.04.20. 17:05
Kapcsolódó cikkek (1)
Véres utcai harcok, leszakadó kezek, kiomló belek: dübörgő tankok és süvítő harci repülők, tökéletes korhűséggel szétloccsanó fejek, és persze a romok alól is kivirágzó tiszta emberi érzelmek - Ryan közlegény ezúttal a keleti fronton!
Rohanó katonafigura
A második világháborús filmek kevés lehetőséget adnak a körömrágó izgalmakra, hiszen a tények ismertek mindenki előtt, aki legalább futó ismeretségbe került már középiskolai történelemkönyvekkel, vagy legalább bekapcsolta a Spektrum televíziót. A meglepetés kizárva, hiszen még a fantáziájukat áruba bocsátó hollywoodi zug-forgatókönyvírók sem merik egy váratlan fordulattal sutba vágni a "ruszkik és amcsik kéz a kézben lenyomják a fritzeket" kipróbált sablonját. Az ellenség a kapuknál alkotói William Craig könyvéből merített párbajjal próbáltak váratlan fordulatokat és feszültséget csempészni a háborús film mészárszékeket idéző képkockái közé.

A valós eseményeken alapuló történet Sztálingrád ostromának legsötétebb, a szovjetek számára legreménytelenebb pillanatában kezdődik. Az enyhén szólva rosszul felszerelt, háromperces gyorstalpaló kiképzésen átesett szovjet honvédőket szó szerint ledarálja a német hadigépezet, a menekülő túlélőkkel pedig a harci kedv fenntartása érdekében saját tisztjeik végeznek. A város védelmére újonnan kinevezett Hruscsov elvtársnak szembe kell néznie, hogy a kivégzések, deportálások és harcra buzdító himnuszok sem képesek már maradásra bírni a fáradt, reményvesztett katonákat. Danyilov, a politikai tiszt új módszereket alkalmaz: a fiatal ukrán parasztot, mellesleg kitűnő céllövőt, Vaszilijt hérosszá emelve példát állít kitartásból, és honvédelemből a kimerült embereknek. A mesterlövésszé emelkedett fiatal fiú nagy lelkesedéssel áll neki a német tisztikar dögcéduláinak begyűjtéséhez, míg fel nem tűnik a bajor nemesi családból származó König, hogy egy bizarr párbaj helyszínévé változtassa a romos várost. Ráadásul a szépséges sztahanovista élharcosnő, Tánya kegyeiért szintén ádáz küzdelem kezdődik, ezúttal a Vaszilij és Dunyilov között.

Az alkotás egyértelműen a háborús filmek hagyományaiból táplálkozik, profánabbul szólva plagizál: a kezdő képsorok például tökéletesen rímelnek a Ryan közlegény megmentésének partraszállási jeleneteire, de a nagy klasszikusok, például a Halál 50 órájának egyes beállításai is visszaköszönnek a film 130 perce alatt. Ráadásul a filmzenék királyának kikiáltott James Horner, a Titanic agyunkba égetett kísérőzenéjének szerzője is csak ellenfele, John Williams Schindler listája-témáját bonyolítja néhány oroszos hajlítással, ezzel szinte percenként figyelmeztetve bennünket az alkotók ötlettelenségére.

A színészi játék, Joseph Fiennes és Rachel Weisz kitűnő alakítása, a szemünk előtt Hruscsovvá változó Bob Hoskins lélegzetelállító teljesítménye, és egyes jelenetek frissessége már-már feledteti film hibáit, sőt még a sok cukor és nyál hozzáadásával sűrűre főzött szirupos bejezés is megbocsátható lenne, ha nem vágnának az alkotók egy nevetségesen ostoba értelmezést a nézők arcába.

Nyugodt, álló katonafigura (mesterlövész)
A film végén Danyilov ugyanis elénk tárja a kommunista rendszer velejében rejtező végzetes hibát, amikor is kifejti, hogy a teljes egyenlőség a társadalomban lehetetlen, hiszen a velünk született képességek és a vakszerencse úgyis megakadályozza ezt. Ez a naiv eszmélés egy főállásban hazugságokat terjesztő agitprop-szakember szájából kissé hihetetlen, ráadásul az egypártrendszert közelről megtapasztaló közép-európai közönség számára a kommunizmus problámájának röhejesen leegyszerűsítő megoldása.

Különvélemény

Mi a titka a háborús film műfajának? - tehetné fel a kérdést bármely tiszta tekintetű bölcsészlány a BTK félemeleti büféjében. - Nincs más titka, csak a háború maga - felelné a sarokban teázó veterán szovjet katona.

Tóta Árpád (worluk)

Popcorn-zörgés és szívószálas kóla mellett végignézni a Párbajt, bekapcsolva felejtett mobilok közt, remegő májjal meredni Sztálingrád végletes naturalizmussal ábrázolt fizikai és lelki borzalmait eleve paradox helyzet. Mint szórakozás, kikapcsolódás, könnyed randevú - halálos tévedés. Ebben a filmben nincsenek gegek, nincsenek mulatságos félreértések, semmi, amin mosolyogni illene. Gépágyú és srapnel tépte sebek vannak itt, csodálatosan fényképezett bombázások meg fejlövések. Csúnya látvány, szívszaggató szörnyűség, de ha egyszer ez a téma, akkor azt tisztességesen ábrázolni kell.

Rohanó katonafigurák
És az ábrázolás tisztességes. Fölösleges külön részletezni a hadtörténelemmel foglalkozók számára, mennyire helyén van minden egyes fegyver, minden effekt, minden harci jelenet. Elég annyi: nem a legközelebbi laktanyától kértek kölcsön felszerelést, s a német tankokat nem buldózerre szigszalagozott husángokkal valósították meg. A fegyver- és történelemkedvelő polgár akár mosolyoghatna is a látványos és jól koreografált repülőtámadások, grandiózus csatajelenetek láttán; de erre aligha lesz kedve, hiszen a film ugyanilyen hűséggel mutatja be mindezeknek az emberi testre gyakorolt hatását is.

Ez volna a mű első és legvastagabb rétege: a vérrel cementált puskapor. Az erre gyűlő cserzett férfinép esetleg türelmetlenül viseli a szerelmi szálat, amely nélkül viszont nehezen lehetne ráközelíteni a másodikra: az emberre, az emberi sorsra, ami az acél és a füst mögött meghúzódik. Így viszont, ezzel az egyáltalán nem túlfinomított és mégis szívhezszóló szerelemmel megvilágítható, hogy Vaszilij Zajcev nem Rambó, hanem csak hős - vagyis a megfelelő ember a megfelelő helyen. Ennyi bónuszt lehet leszűrni a Párbajból, ha már semmiképpen sem elég azt megtudnunk, milyen is a háború.

Enemy at the Gates - Ellenség a kapuknál
rendező: Jean-Jacques Annaud
író: Jean-Jacques Annaud , Alain Godard
zeneszerző: James Horner
operatőr: Robert Fraisse
jelmeztervező: Janty Yates
producer: Jean-Jacques Annaud , John D. Schofield
executive producer: Alain Godard , Roland Pellegrino , Jörg Reichl , Alisa Tager
látványtervező: Wolf Kroeger
szereplő(k):
Jude Law (Vassily Zaitsev)
Joseph Fiennes (Danilov)
Rachel Weisz (Tania)
Bob Hoskins (Krushchev)
Ed Harris (Koenig)
Ron Perlman (Koulikov)
Gabriel Thomson (Sasha)
Eva Mattes (Mrs. Filipov)

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Álom Nászút

Felejthetetlen élmény várja a világ legszebb tengerpartjain.