Joe Eszterhas mindent kitálal

2004.01.26. 23:21
Exkluzív részleteket ismertet a drudgereport.com Joe Eszterhas, a nagymenő hollywoodi forgatókönyvíró leleplező önéletrajzából. Egy kiszivárogtatott részlet szerint egy stúdiófőnök 4 millió dollárt fizetett Eszterhasnak lényegében azért, mert több lapban azt nyilatkozta, hogy mindig is Billy Friedkint szerette volna a Jade című film rendezőjének. Friedkin azonban a a stúdiófőnök férje volt, ezért kapta meg a munkát.
Hollywood uralkodó körei rettegnek attól, hogy mi mindent leplez le Joe Eszterhas "Hollywood Animal" című, megjelenés előtt álló könyvében, hiszen már az első, kedvenc hírblogunkon, a drudgereport.com-on kiszivárogtatott részlet is vihart kavart. A nagykutyák azért is félnek, mert Eszterhas köztudottan rákos, így "minden mindegy" alapon nem lehetnek gátlásai.

A Matt Drudge által feldobott részlet szerint Sherry Lansing, a Paramount Stúdió vezetője annyira félt attól, hogy a média rászáll a férjére, hogy megkérte Eszterhast, hazudjon az újságíróknak.

"Kritizálni fognak, mondta Sherry, hogy Billyvel rendeztetem meg a Jadét (_) és arra kért, hogy mondjam azt: az én ötletem volt Billy leszerződtetése, nem az övé. Miközben a válaszon gondolkodtam, Sherry azt mondta: 'Tartozni fogok neked egy szívességgel, drágám'" A beszélgetést megelőzően Eszterhas figyelmeztette a nőt, hogy Billynek a hetvenes évek óta nem volt sikeres filmje, ezért mindenki azt fogja gondolni, hogy csakis a családi kötelék miatt kapta meg a munkát.

Sherry Lassing a memoár szerint végül megígérte, hogy férje egy vesszőt sem fog változtatni a forgatókönyvön. Billy Friedkin mégis belenyúlt a történetbe, annyira, hogy Eszterhas levelet írt neki, amelyben fejére olvasta a feleségével kötött alkut. A kész film megtekintése után a forgatókönyvíró annyira feldühödött, hogy limuzinjából felhívta a stúdiófőnök asszonyt és megfenyegette, hogy a megállapodásuk felrúgása miatt leveteti a nevét a stáblistáról és mindent kitálal a sajtónak. Lassing másnap felhívta Eszterhas ügynökét és 4 millió dolláros szerződést ajánlott, egy közelebbről nem részletezett forgatókönyvre. A magyar származású filmes belement az alkuba.

Ügyesen adott el

Eszterhas karrierje során amúgy nem az volt az egyetlen eladott forgatókönyv, amiből nem készült film. Rövid online kutakodás után úgy tűnik, Eszterheas egyfajta világrekordot állított fel ebben a műfajban.

A hatalmas honoráriumairól ismert szakember 1990-ben az akkor egészen elképesztőnek számító 3 millió dolláros összeget kasszírozhatta az Elemi ösztön forgatókönyvéért. Korábban egyébként a Flasdance-szel lett ismert. Utána viszont hiába kasszírozott 4 millió felett a Male Pattern Baldness című vígjáték- és az Evil Empire című gengszterfilmtervért, egyiket sem forgatták le azóta sem. Később még hét forgatókönyvet tudott eladni 2 és 4 millió dollár közötti összegekért úgy, hogy egyikből sem készült film. Amit leforgattak, azok közül a Sliver még úgy-ahogy teljesített, a Jade és a Showgitls viszont ultra nagyot bukott.

Hatévesen ment ki

Az Eszterhás család Joe hat éves korában emigrált az Egyesült Államokba. A fiú a Rolling Stone magazin gonzó riportereként tűnt fel, de hamar átnyergelt és Hollywood legjobban fizetett forgatókönyvírója lett.