Sztárok között egy magyar tömeggyilkos az Európai Filmhéten

2003.11.26. 17:17
Depardieu, Izabelle Adjani és a 100 évesen búvárkodó Leni Riefenstahl mellett egy magyar tömeggyilkos is érkezik a Budapest Film szállítmányával a Művész és a Puskin moziba. Európai Filmhét december 4-14-ig.
Francois Ozon: Swimming Pool
Az Napfényes hétfők; a Karlovy Vary fesztivál fődíjasa, az olasz baromfi üzemben dolgozó nőről szóló A szemközti ablak; és a szintén Oscar-díjra nevezett és szintén olasz Niccolo Ammaniti regényéből készített thriller, a Swimming Pool című krimijével: és öt rövidfilmmel feltűnik maga Francois Ozon is, aki "addig pukkasztotta a közönséget, amíg világhírű nem lett". A francia filmet még Patrice Leconte és Jean-Paul Rappeneau képviseli. Olaszországot Ferzan Ozpetek.

Javier Bardem a Napfényes hétfőkben
Számos európai sztár új filmjét is bemutatják: a Leni Riefenstahl utolsó munkája is, a tenger elővilágát fantasztikus képekben megelevenítő Mélytengeri hangulatok, és egy róla készült portréfilm: Leni Riefenstahl: Álmom Afrikáról is.

Jagoda a szupermarketban

Leni Riefenstahl: Impressionen unter Wasser
Lengyelországból, Szerbiából, Romániából is érkeztek filmek. A Magyar tömeggyilkos, magyar focivereség

A sajtótájékoztató keretében a szervezők a spanyol Isaac-Pierre Racine: Aro Tolbukhin - Gyilkos elme című áldokumentumfilmjét vetítették le a programból. Az alkotók nem akarták megválaszolni, hogy valós történet alapján készült-e a magyar tömeggyilkosról szóló történet, de az itthoni nézők már a címszereplő neve alapján gyanakodni kezdhetnek. Magyar vonatkozású még a német Sönke Wortmann munkája, A berni csoda. Cselekménye 1954-ben játszódik, amikor hazatérnek a német hadifoglyok a Szovjetunióból, és a Harmadik Birodalom éveit nehezen kiheverő Németország valóságos csodaként éli meg a magyar-német világbajnoki focidöntőben váratlanul elért német győzelmet.

A Budapest Film által tizenharmadik alkalommal megrendezett filmhét programján összesen huszonhárom Magyarországon eddig nem látott játékfilm szerepel a mustrán, valamint öt rövidfilm és két dokumentumfilm.