A Good bye, Lenin! nyerte az európai Oscart

2003.12.07. 15:54
A német Good bye, Lenin! című film nyerte az Európai Filmakadémia 2003. évi fődíját szombaton este Berlinben. A legjobb európai színész a zsűri szerint a Good bye, Lenin! főszereplője Daniel Brühl, a legjobb európai filmszínésznő a brit Charlotte Rampling a Swimming Poolból. Az év európai filmrendezője a dán Lars von Trier lett, Dogville című filmjéért.
Wolfgang Becker alkotása hat díjat kapott a kiosztható tizenhatból, köztük három közönségdíjat. Német film először nyerte el az 1988-ban alapított európai filmdíjak legrangosabbját. A tavalyi Rómában rendezett díjkiosztón Pedro Almodóvar spanyol rendező vehette át a nagydíjat a Beszélj hozzá! című művéért.

Németország az Oscar-díjért folyó versenybe is benevezte a Good bye, Lenin!-t, amelyet hazájában már több mint 6 millióan láttak. A kesernyés vígjátékban egy súlyosan beteg, rendszerhű asszony elől próbálja eltitkolni fia vezetésével környezete a keletnémet szocialista állam felbomlását.

Életművéért elismerésben részesült a francia Hitchcocknak nevezett, hatvanhat filmen túli Claude Chabrol rendező, és az olasz Carlo di Palma operatőr, aki Michelangelo Antonioni Nagyítás című filmje mellett Woody Allen filmjeit is fotografálta. A felfedezések kategóriában az orosz Andrej Zvjagincev velencei nagydíjas alkotása, a Visszatérés kapta a korán elhunyt német rendezőről, Fassbinderről elnevezett díjat. A filmkritikusok európai díját az olasz Marco Bellocchio kapta a Jó napot, éjszaka (Boungiorno, notte) című alkotásáért.