Melinda, Vivien
2 °C
8 °C

Az ezredes úrnak nincs aki írjon

2000.11.18. 12:04
Lassú Mexikó-film leszerelt ezredessel, halott fiúval, harci kakassal, soha meg nem érkező nyugdíjjal és hatalmas trópusi esőkkel. Gabriel García Márquez azonos című regényének érzékeny filmes feldolgozása. Szomorkás, szürke téli vasárnapokra.

A film valamikor a negyvenes években, egy világtól elzárt csöppnyi mexikói faluban játszódik. A település olyan picike, hogy mindössze egy temploma, egy kocsmája és egy prostituáltja van, a posta is csak hetente egyszer érkezik, csónakon és mindig pénteken. A történet középpontjában a mexikói polgárháború hőse, a nyugalmazott ezredes áll. Nevét nem tudjuk meg, a faluban is mindenki csak Ezredesnek hívja. Ő az Igazi Katona: szikár, öregkora ellenére egyenes járású, kimért, ugyanakkor öntörvényű és gyakran irracionálisan büszke ember. Felesége spanyol származású, súlyos asztma gyötri, de betegsége ellenére életerős, temperamentumos asszony. (Az Almodóvar Mindent anyámról-jából ismert Marisa Paredes tökéletesen alakítja ezt a szerepet is.)

Az alaphelyzet szerint egyetlen fiúgyermeküket meggyilkolták egy kakasviadal utáni csetepatéban, a házra, ahol laknak, zálogot vettek fel, és most érkezett el a visszafizetés végső határideje - a behajtók a hónap végén kilakoltatják őket. Mindez azonban nem fontos, a történet másfél óra alatt nem is jut igazán előre, viszont két ember hihetetlen érzékeny portréja rajzolódik ki a vászonra.

Vegyük például az Ezredest. Van egy furcsa játéka, nevezzük pénzvárásnak. Péntekenként hajó érkezik a kikötőbe a postával, reggelente felesége minden alkalommal figyelmezteti, hogy eljött az ő napja. Az Ezredes ilyenkor legszebb ruháit veszi fel, és botjára támaszkodva lassan elbotorkál a mólóig, ahol gyermeki izgalommal lesi a postást, aki már-már kínosan kerüli ki őt, hiszen a faluban mindenki tudja: a beígért veterán nyugdíjat pontosan 26 éve nem folyósítják.

Az Ezredes szíve mélyén érzi, hogy a pénze sosem fog megérkezni. Ezen túllépni azonban már nem képes, egyszerűen nem engedi büszkesége, hite a világ igazságában. Ennivalójuk sincs, felesége a boltból lejmolna, az ő tartása kevésbé kemény, több benne az életösztön. A fiúk hajdani szeretőjének, a falu kurvájának segítségét (néhány csomag guavét és kávét) is az asszony fogadja el, miután a férfi visszautasította.

A történetmesélés egyszerű és egyenes vonala meglepő, pláne a Vérvörös rendezőjétől, Arturo Ripsteintől. (Hasonló ledöbbenés, mint Lynch Igaz történet-e.) Ripstein filmjét azonban igazán maradandóvá érzékenysége teszi: végig csak apró életképeket mutat, de ezek a gesztusok, tekintetek, az asszony asztmás rohamai, a férfi csalódottsága a mólón, mind hihetetlenül erős képek. A kamera érzelmekre közelít, és képes azokat a maguk teljességében és finomságában megmutatni.

Forgalmazza a Másképp Alapítvány.

színes feliratos spanyol-francia-mexikói filmdráma 118 perc, 1999
rendezte: Arturo Ripstein
szereplő(k):
Fernando Luján (az ezredes)
Marisa Paredes (Lola)
Salma Hayek (Julia)
Rafael Inclán (Padre Ángel)
Ernesto Yánez (Don Sabas)
Daniel Giménez Cacho (Nogales)

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!