Natália
-3 °C
8 °C

Felhő-mennyország

2000.12.18. 15:47
Kapcsolódó cikkek (1)
Ha valaki nem tudná, készülnek még orosz filmek. Habár nincs nagy felhajtás körülöttük, vannak filmesek, akik nem szégyellik bemutatni az egyszerű orosz lélek, a nép fiának életét, érzelmeit - folytatva ezzel azt a nagy hagyományt, mely Tolsztojon és Dosztojevszkijen keresztül Tarkovszkijig mindig megtalálható volt az orosz művészetben.
Városszéli panelházak világa valahol Oroszországban. Vasárnap van, és Kolja unatkozik. Ül a lépcsőn a gitárjával, és egy szomorú dalt énekel. Szeretne valakivel beszélgetni, de senki sem kíváncsi rá. (A mozinézők se nagyon tolonganak, vagy tízen nézzük a filmet, egyelőre.) Néhány sikertelen próbálkozás után, hogy valakivel szóba elegyedjen, barátjához, Fegyához megy. Miközben a nézőtér második sorából egyenletes horkolás hangjai kísérik a történetet (-1 néző), Fegya és felesége a semmittevés lagymatag élvezetében töltik vasárnapjukat. Csak akkor csillan fel a szemük, amikor Kolja előadja kitalált történetét: hamarosan elutazik, lehet, hogy végleg. Egy vezetővé lett volt osztálytársa hívta a Távol-Keletre.

Hirtelen mindenki érdeklődni kezd Kolja iránt. Az ismerősök büszkén néznek rá, és nagy sürgés-forgás közepette segítkeznek az utazás előkészületeiben.

A film nagyszerűen mutatja be, ahogyan ezek a figurák külvárosi-vasárnapi tespedtségük minden energiáját Kolja ügyének szentelik. Ő meg sehogy sem találja a helyét ebben az egészben, bánatos-bamba szemekkel hagyja, hogy ide-oda ráncigálják. A főszereplő Andrej Zsigalov kiválóan teremti meg a majdnem-tapló, ügyefogyott munkásfiú figuráját, akinek magasztos érzelmei nem találnak viszonzást ebben a sivárságban.

A menni vagy nem menni kérdése végül Kolja gyengesége folytán oldódik meg: a buzgó közreműködők feltuszkolják a járgányra. Ül a buszon, és marhára egyedül van. Előtte a végtelen szürkeségbe vesző országút.

Nyikolaj Dosztal 1991-ben készült filmje szerény eszközökkel és finom iróniával dolgozik. A nézői kacaj persze nem riasztja föl a második sorban szunnyadót, annyira azért nem vicces a dolog. A kevesek pedig, akik még ébren is bírják az ilyen filmeket, legfeljebb azon gondolkozhatnak el, hogy az amerikai kommersz nyomulása közepette miért is maradnak ennyire magukra a katarzisukkal.

Pedig sokaknak volna rá okuk, hogy Kolja történetén és a sajátjukén is nevessenek vagy sírjanak egy jót.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.