A legjobb filmes halál a Psycho zuhanyjelenete

2004.05.20. 21:42
Janet Leigh zuhanyzós jelenete a Psycho című filmben a filmtörténelem legjobb haláljelenete - legalábbis ezt állítják a londoni filmkritikusok. Hitchcock klasszikusa olyan filmeket utasított maga mögé, mint Tarantino Kutyaszorítóban című filmje, vagy Coppola Keresztapája.
Minden idők legjobb filmes haláljelenete Hitchcock Psycho című filmjében látható - állítják londoni filmkritikusok. Az AP hírügynökség által idézett lista szerint Janet Leigh zuhanyzós jelenete megelőz minden gyilkosságot, balesetet, halált, ami eddig filmvászonra került.

Itt a színtiszta erőszak áll szemben a vér látványával - hetven különböző kameraállás, kilencven vágás, és az a sikoltás, ez a montázs és a közönség maniupilációjának remeke - lelkendezett a Total Film helyettes főszerkesztője. Hiába tudjuk, hogy a vér tulajdonképpen csokikrém, ez nem von le semmit a hatásból.

A második helyen Stanley Kubrick szürrealista jelenete végzett az 1964-ben készült Dr. Strangelove című filmből, amikor is a főhős a film végén a főhős meglovagol egy atombombát.

Az 1933-as King Kongból az óriásmajom halála a harmadik helyre került, míg a negyedik helyet Alan Rickman szerezte meg harminc emeletnyi zuhanásával a Drágán add az életed első részéből. Őt a Bonnie és Clyde címszereplőinek brutális kivégzése követi.

Francis Ford Coppola Keresztapa című filmje a huszonkettedik helyen végzett, míg a Quentin Tarantino rendezte Kutyaszorítóban című klasszikus a huszonharmadik lett.