Edina
-3 °C
9 °C

Szerdán kezdődik a Velencei Filmfesztivál

2003.08.25. 15:40
Magyar rövidfilm is indul a szerdán kezdődő fesztiválon. A nyitónapon Woody Allan filmjét mutatják be.
Szerdán indul a 60. Velencei Filmfesztivál. Húsz film verseng majd a fődíjért, az Arany Oroszlánért, melynek sorsa szeptember 6-án derül ki. A fesztiválon összesen 143 filmet mutatnak be, köztük egy magyar rövidfilmet is. Az alkotást tíz magyar rendező készítette arról, melyikük mit visz magával "Európából Európába".

Magyarok Velencében

A Magyar Szabadalmi Hivatal megbízásából készült, 10 részből álló, összesen 36 perces rövidfilmben a rendezők egyenként három-négyperces etűdökben mondják el, "mit visznek magukkal kulturális örökségünkből, történelmünkből, magán- és szakmai életükből Európába. Az alig négy hónap alatt elkészült film más-más generációt képviselő rendezői még: Sándor Pál, Szabó István, Jancsó Miklós, Kézdi-Kovács Zsolt, Sára Sándor, Fliegauf Benedek, Török Ferenc, Enyedi Ildikó, Ragályi Elemér. A szubjektív hangvételű epizódokban a művészek történelmünk, környezetünk általuk jelentősnek tartott pillanatait, képeit emelték ki.

Tinivígjátékból Manhattanbe

Még soha ennyi filmet nem jelöltek a fesztiválra - mondta Moritz de Hadeln, a velencei verseny igazgatója. A show Woody Allen Anything Else című új vígjátékával indul. A filmet egész eddig titkolózás övezte, annyit azért tudni lehet, hogy a két főszereplő Christina Ricci és Jason Biggs. Az utóbbit a közönség leginkább az Amerikai pite című tinivígjátékból ismerheti.

A bemutatandó filmek további híres sztárokat vonultatnak fel, úgy, mint Robert Benton filmje, a The Human Stain, amiben Nicole Kidman és Antony Hopkins játssza a főszerepet, valamint a Coen fivérek legújabb mozija, az Intolerable Cruelty, melyben Georeg Clooney-t és Cathrine Zeta-Jones-t láthatjuk viszont.

A filmipar krémje

A fesztiválon olyan rendezők filmjei kerülnek a vászonra, mint az olasz Bernardo Bertolucci, az angol Peter Greenaway , vagy a mexikói Alejandro Gonzalez Inarritu.

A résztvevők rövid ízelítőt is láthatnak Martin Scorsese most készülő The Blues című dokumentumfilm- sorozatából, melyet a híres olasz-amerikai rendező saját maga fog prezentálni. A fesztivál fontos momentuma lesz két iráni film bemutatója. Az egyiket a verseny legfiatalabb tagja, egy 14 éves lány rendezte, a másik egy izraeli rendező, Amos Gitai keze munkáját dicséri.

Mint arról már korábban hírt adtunk, életművéért Arany Oroszlánt kap Dino De Laurentiis olasz producer és Omar Sharif, egyiptomi származású színész.

UTAZÁS kiállítás

Március 2-5. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban (x)

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.