Kinevezték a Nemzeti Filmiroda igazgatóját

2004.06.11. 12:34
A filmiroda működése véget vethet a törvényellenes módon osztogatott támogatások rendszerének.
Dr. Taba Miklóst nevezte ki a kulturális miniszter a Nemzeti Filmiroda igazgatójának. A filmiroda felállásával véget érhet a filmtámogatások törvényellenes osztásának gyakorlata.

A Nemzeti Filmiroda felállítását a filmtörvény írja elő. Az iroda egyik legfontosabb feladata, az adókedvezmények igénybevételére jogosító támogatási és befektetési igazolások kiadása. Mint arról beszámoltunk, idén a támogatásokról még mindig a régi rendszerben - azaz törvényellenesen - döntöttek. A Filmiroda ugyanis még nem volt működőképes, a helyettes szervként megnevezett NKÖM audiovizuális főosztályán viszont a legtöbb pályázó elmulasztotta bejegyeztetni magát.

A Nemzeti Filmiroda végzi továbbá a filmalkotások korhatár besorolását és a filmek "art" minősítését. Az Iroda gondoskodik a filmforgalmazási és látogatottsági adatok szolgáltatásáról is.

A kulturális miniszter döntése alapján június 4-től Dr. Taba Miklós tölti be a Nemzeti Filmiroda igazgatói posztját. A köztisztviselői megbízatás öt évre szól. A kulturális tárca április 16-án kiírt plyázatára 12 pályamű érkezett, melyeket a kulturális miniszter által felkért bíráló bizottság értékelt. A bíráló bizottság javaslata alapján Hiller István miniszter június 4-én döntött Dr. Taba Miklós kinevezéséről.

A Bíráló Bizottságban - a tárca szakértői mellett - jelen volt Grunwalsky Ferenc, a Magyar Mozgókép Közalapítvány elnöke, Szomjas György, a Magyar Filmművész Szövetség főtitkára, Bakonyi Veronika, a Magyar Mozgókép Közalapítvány Filmterjesztési Szakkuratóriumának vezetője, illetve Miskolczi Péter, a Független Magyar Producerek Szövetségének képviselője.

Taba Miklós élete és kora
Dr Taba Miklós (36) 1993-ban szerzett jogi diplomat az ELTÉ-n, 1995-ben felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Egyetem producer szakára. 1995-96-ban a nizzai Institut Européen des Hautes Études Internationales-ban végezte tanulmányait, szakdolgozatában az európai filmfinanszírozási modelleket és az állami szerepvállalás lehetőségeit vizsgálta, itt 1996-ban szerzett diplomát.

1996-tól a Magyar Filmunióban nemzetközi referensként dolgozott, ahol a magyar EURIMAGES pályázatokhoz nyújtott szakmai tanácsadást. 1998-ban kezdte meg tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Egyetem film- és televízió producer szakán. Itt 2000 és 2003 között több vizsgafilm, reklámfilm, televíziós film producereként, rendezőjeként, gyártásvezetőjeként dolgozott. 2000 őszétől a Budapest Filmstúdióban, 2001 tavaszától pedig az Új Budapest Filmstúdióban dolgozott producerként.

2001-ben producere és társ-forgatókönyvírója volt Varga Ágota "Szeretlekek" c. dokumentumfilmjének, amely bekerült a 2002-es Magyar Filmszemle dokumentumfilmes programjába. 2001 nyarán az Új Budapest Filmstúdió line producereként dolgozott Anthony Sutcliffe angol rendező "Az álmok kastélya" c. filmjében. 2002-ben forgatta az "Egy leendő áruló naplója" c. kisjátékfilmjét. Jelenleg a budapesti Piklet Intézetről szóló dokumentumfilmjén dolgozik.

2003 óta EURIMAGES pályázati tanácsadással és filmtervek fejlesztésével foglalkozik. 2004 nyarán államvizsgázik a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Francia és angol nyelven beszél.