Fliegauf filmjét díjazták Berlinben

2004.02.16. 11:27
Idén sem távozott üres kézzel a Berlini Filmfesztiválról a fiatal magyar filmrendező, Fliegauf Benedek. Dealer című filmjéért annak szokatlansága miatt megkapta a Berliner Zeitung című fővárosi lap 2500 euróval járó közönségdíját - tájékoztatta az Indexet a Filmunió.
A Berliner Zeitung olvasóiból álló zsűri hosszú, kemény vita után úgy találta, hogy a fiatal filmesek fórumán szereplő 50 játékfilmből idén Fliegauf Benedek munkája a legjobb. A rendező Rengeteg című filmje a tavalyi Berlinálén ugyanebben a fórumban Wolfgang Staudte-díjban részesült.

"Fliegauf filmjében minden szokatlan, mindenhez hozzá kell szokni - áll a zsűri indoklásában. - Lenyűgöz intenzív képeivel, amelyek a nézőt az első perctől kezdve hipnotizálják. Ha a néző enged a vonzásnak, egy napot, vagy egy egész életet él le a drogdílerrel, a kábítószer-kereskedővel - írja az újság olvasóiból álló testület. - A kamera, a hang és a megvilágítás tökéletes kompozíciót alkotnak. A film új utakon jár, s ezt köszönjük a Dealer alkotóinak."

A Berliner Zeitung díjat másodszor vehette át magyar rendező, 2001-ben Tarr Béla Werckmeister harmóniák című filmjének ítélték.

Arattak a fiatalok

A közönségvetítésekkel vasárnap véget ért 54. berlini filmfesztivál nagyobb díjait szintén fiatal filmesek kapták: a nagydíjat a török származású német rendező, Fatih Akin nyerte a Gegen die Wand (A fallal szembe) című alkotásáért, az Ezüst Medvében az El Abrazo Partido című argentin film rendezője, Daniel Burman és a film főszereplője, Daniel Hendler részesült.

Megosztott hazai siker

Fliegauf Benedek