Judit
-2 °C
8 °C

Fliegauf filmjét díjazták Berlinben

2004.02.16. 11:27
Idén sem távozott üres kézzel a Berlini Filmfesztiválról a fiatal magyar filmrendező, Fliegauf Benedek. Dealer című filmjéért annak szokatlansága miatt megkapta a Berliner Zeitung című fővárosi lap 2500 euróval járó közönségdíját - tájékoztatta az Indexet a Filmunió.
A Berliner Zeitung olvasóiból álló zsűri hosszú, kemény vita után úgy találta, hogy a fiatal filmesek fórumán szereplő 50 játékfilmből idén Fliegauf Benedek munkája a legjobb. A rendező Rengeteg című filmje a tavalyi Berlinálén ugyanebben a fórumban Wolfgang Staudte-díjban részesült.

"Fliegauf filmjében minden szokatlan, mindenhez hozzá kell szokni - áll a zsűri indoklásában. - Lenyűgöz intenzív képeivel, amelyek a nézőt az első perctől kezdve hipnotizálják. Ha a néző enged a vonzásnak, egy napot, vagy egy egész életet él le a drogdílerrel, a kábítószer-kereskedővel - írja az újság olvasóiból álló testület. - A kamera, a hang és a megvilágítás tökéletes kompozíciót alkotnak. A film új utakon jár, s ezt köszönjük a Dealer alkotóinak."

A Berliner Zeitung díjat másodszor vehette át magyar rendező, 2001-ben Tarr Béla Werckmeister harmóniák című filmjének ítélték.

Arattak a fiatalok

A közönségvetítésekkel vasárnap véget ért 54. berlini filmfesztivál nagyobb díjait szintén fiatal filmesek kapták: a nagydíjat a török származású német rendező, Fatih Akin nyerte a Gegen die Wand (A fallal szembe) című alkotásáért, az Ezüst Medvében az El Abrazo Partido című argentin film rendezője, Daniel Burman és a film főszereplője, Daniel Hendler részesült.

Megosztott hazai siker

Fliegauf Benedek Dealer-e a 35. Magyar Filmszemlén a legjobb forgatókönyvért járó díj, és az Arany Mikrofon mellett szintén hosszas vita után, megosztva kapta meg a rendezői díját.

A Rengeteggel nemzetközi terepen már bemutatkozott Fliegauf új filmje legközelebb a Wiesbadeni GoEast Filmfesztivál versenyében szerepel, melyet az előzetes érdeklődés alapján számos külföldi fesztiválszereplés követhet majd.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.