Tarolt az emigráns Amelie-film Londonban

2003.11.06. 15:39
Az illegális emigránsokról szóló drámák hat díjat nyertek a Brit Függetlenfilm Fesztiválon (BIFA) Londonban. Stephen Frears thrillere a Gyönyörű mocsokságok négyet, köztük a legjobb brit alkotás díját.
A Gyönyörű mocsokság már a tavalyi Londoni Nemzetközi Filmfesztiválon is sikerrel szerepelt., az idei Független Filmfesztiválon pedig Stephen Frears a legjobb rendező díját is átvehette érte. Az Oscarra jelölt rendező mellett a színész, Chiwetel Ejiofor és a forgatókönyvíró, Steve Knight is átvehette a legjobbnak járó díjat.

A thriller cselekménye a londoni alvilágban játszódik. Okwe, az illegális bevándorló, munkahelyén, az elegáns szállodában egy emberi szívet talál, de nem hívja a rendőrséget, hiszen a hatóságok nyomában vannak lakótársának, a török Senay-nak. Hamar rájön, hogy főnöke szervkereskedelmet folytat, legújabb kiszemeltje pedig Senay.

A filmben minden színész valamilyen bevándorlót alakít, Audrey Tautou-t a rendező azért kérte fel Senay szerepére, mert azt hitte, hogy a színésznő török származású. A filmet november 20-án mutatják be Budapesten.

A másik emigráns menekültekről szóló alkotás Michael Winterbottom drámája, az In This World a legjobb produkció és a legjobb technikai megvalósítás díját kapta.

A legjobb film kategóriában versenyben volt még a 28 nappal később című horror, a Buffalo soldiers és a Magdaléna nővérek című ír dráma, mely végül a zsűri különdíját kapta.

A legjobb külföldi független filmnek a brazil Isten városa bizonyult. A Richard Harris-díjat, amelyet a tavaly elhunyt ír színész emlékére alapítottak, John Hurt vehette át.