Judit
3 °C
6 °C

Grabthar pörölyére!

2000.07.25. 15:16
A Galaktitkos küldetés az a fajta film, amelyre - ha csak a címét, a sztoriját vagy az ajánlóját ismerjük - szinte rá van írva: NE NÉZD MEG! Aki ennek ellenére mégis, azt hatalmas meglepetés fogja érni: legalább akkora, mintha megpillantaná Papp Endrét bajusz nélkül, csak sokkal kellemesebb.

A jól kiagyalt történet magva a következő: valahol az univerzum távoli pontján olyan fura teremtmények élnek, akik űrantennájukon fogni tudják a Star Trek jellegű - a filmben egyébként Galaxy Questnek keresztelt - tévésorozatot, de azt hiszik róla, hogy az maga a valóság. Persze, ha belegondolunk, ez nem is olyan elrugaszkodott gondolat, voltak már olyan lények a történelemben, akik gyűjtöttek Esmeralda szemműtétjére, meg hát azt is sokan elhiszik, hogy Jimmy a király. A földönkívüliek, midőn bajba kerülnek (valami böszme nagy szörny akarja kiírtani a szerencsétleneket) magukhoz transzportálják a Galaxy Quest kissé formán kívüli, a sorozat leállítása óta sci-fi találkozókon és vegyesbolt-megnyitókon tengődő színészgárdáját, lennének oly kedvesek megmenteni őket a böszme nagytól. Ehhez az igen húzós feladathoz embertársaink megkapják sorozatbeli űrhajójuk működőképes mását is, amelyben minden pontosan úgy működik, ahogy az a tévében volt. Mintha George Clooney a Vészhelyzetből tényleg megpróbálkozna a by-pass műtéttel, azt hiszem, el lehet képzelni.

A film attól lesz igazán szórakoztató, hogy nem a különböző színvonalon űzhető hasraesős poénokkal operál, hanem az ilyesfajta sorozatokra jellemző stílust parodizálja, a karaktereket, a cselekmény-sablonokat, a trükköket figurázza ki, méghozzá igen jó érzékkel. Szerepel például a filmben, a klasszikusnak mondható, kellően dekoltált szőke szépség (Sigourney Weaver játssza), aki szinte végig tökéletesen funkciótlanul flangál az immáron valódi űrhajóban, és közben mindig hangosan elismétli azt, amit a számítógép mond, nem mintha a többiek nem hallották volna, de hát ennyi volt a dolga a sorozatban is.

Alan Rickman (ő volt a gonosz a Die Hard egyben) pedig még ebből az erős mezőnyből is kiemelkedik alakításával, amit az igen izgalmas fejszerkezettel bíró Dr. Lazarus, illetve az azt játszó spleen-es Shakespeare-színész, Alexander Dane szerepében nyújt. Alakításának elgondolásához elég elképzelni, milyen arckifejezéssel ajándékozhat meg bennünket egy jó színész, ha azt játssza el, hogy ő egy angol, aki Hamlet volt egykoron, most pedig minden baromnak, aki szembejön, olyanokat kell mondania, hogy "Grabthar pörölyére".

Az már szinte szóra sem érdemes, hogy az ős-sorozat vérgagyi trükkjei milyen mókásan hatnak a film valóban látványos animációs kavalkádjában, amelyért az Industrial Light and Magic (George Lucas cége), valamint a négyszeres Oscar-díjas Stan Winston felel. Ebből is látszik, hogy az alkotók odafigyeltek a dologra. Grabthar pörölyére! tegyenek így önök is.

Galaktikus küldetés
Galaxy Quest, 1999
színes, feliratos amerikai sci-fi, 102 perc
rendező: Dean Parisot
szereplők:
James Marshall Wolchok
Tim Allen
Sigourney Weaver
Alan Rickman

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.