Kitilthatják Los Angelesből Salamon András filmjét

2004.03.19. 18:52
A Getno "gúnyt űz a tengerentúli magyarokból", ezért meg sem hívják a Los Angeles-i Magyar Filmhétre.
Salamon András filmje, a Getno valószínűleg nem szerepel majd a Los Angeles-i Magyar Filmhét programján, az amerikai magyarok ugyanis úgy érzik, hogy a film "igazságtalanul megsértette őket, mégha az alkotók célja egészen más volt is" - írta a filmet forgalmazó InterCom közleményében.

"Az már nagyon valószínűnek látszik, hogy a Los Angelesben minden évben megrendezett, az idei filmtermést bemutató Amerikai Magyar Filmhét programjáról leveszik a Getnót - hiszen, ha a közönség tagjai nem is, a szervezők elsősorban a kinti magyarok közül kerülnek ki" - folytatja a szokatlan döntés ismertetését a forgalmazó.

Sértő Amerika-kép

Vezér Éva, a Magyar Filmunió igazgatója, a Los Angeles-i Magyar Filmhét társszervezője az MTI-nek pénteken azt mondta: egyelőre sem a filmhét időpontja, sem programja nem ismert. Mint megjegyezte: az amerikai magyar filmhetet általában ősszel, októberben vagy novemberben szokták megrendezni.

Az InterCom tájékoztatása szerint a tengerentúl élő magyarok úgy érzik, hogy a magyar-amerikai koprodukcióban, tengerentúli és magyar filmesek, színészek együttműködésével készült film "sértő Amerika-képe leegyszerűsítő és bántó, (...), gúnyt űz a tengerentúl élő magyarokból".

Salamon András a Getno - Nincs új világ című filmjével "csupán egy izgalmas történetet mondana el: egy magyar család néha izgalmas, néha megható kalandjait Amerikában" - olvasható a forgalmazó közleményében.

Mulatságos film

A rendezőnek - saját bevallása szerint - nem volt különösebb véleménye Amerikáról, nem akart kritikát gyakorolni az Újvilág fölött. "Számára az új és idegen helyzetbe kerülő, magukra maradó figurák voltak érdekesek" - jegyezte meg az InterCom.

A Getno történetét ismertetve megjegyezték: a film egyik legmulatságosabb figurája Jenő papa, a harminc év után is rettenetes angol akcentussal beszélő, a bevándorlókat szapuló sivatagi filozófus, a legfélelmetesebb pedig a milliomos jogász, aki végül becsapja és menekülésre kényszeríti a film főhősét.

"Az újvilágbeli felháborodás hullámai olyan magasra csaptak, hogy akár a kinti premiert is meghiúsíthatják" - közölte a filmforgalmazó.

A rendezőt külföldi útja miatt nem tudtuk megkérdezni az esetről.