Salamon
7 °C
13 °C

Kitilthatják Los Angelesből Salamon András filmjét

2004.03.19. 18:52
A Getno "gúnyt űz a tengerentúli magyarokból", ezért meg sem hívják a Los Angeles-i Magyar Filmhétre.
Salamon András filmje, a Getno valószínűleg nem szerepel majd a Los Angeles-i Magyar Filmhét programján, az amerikai magyarok ugyanis úgy érzik, hogy a film "igazságtalanul megsértette őket, mégha az alkotók célja egészen más volt is" - írta a filmet forgalmazó InterCom közleményében.

"Az már nagyon valószínűnek látszik, hogy a Los Angelesben minden évben megrendezett, az idei filmtermést bemutató Amerikai Magyar Filmhét programjáról leveszik a Getnót - hiszen, ha a közönség tagjai nem is, a szervezők elsősorban a kinti magyarok közül kerülnek ki" - folytatja a szokatlan döntés ismertetését a forgalmazó.

Sértő Amerika-kép

Vezér Éva, a Magyar Filmunió igazgatója, a Los Angeles-i Magyar Filmhét társszervezője az MTI-nek pénteken azt mondta: egyelőre sem a filmhét időpontja, sem programja nem ismert. Mint megjegyezte: az amerikai magyar filmhetet általában ősszel, októberben vagy novemberben szokták megrendezni.

Az InterCom tájékoztatása szerint a tengerentúl élő magyarok úgy érzik, hogy a magyar-amerikai koprodukcióban, tengerentúli és magyar filmesek, színészek együttműködésével készült film "sértő Amerika-képe leegyszerűsítő és bántó, (...), gúnyt űz a tengerentúl élő magyarokból".

Salamon András a Getno - Nincs új világ című filmjével "csupán egy izgalmas történetet mondana el: egy magyar család néha izgalmas, néha megható kalandjait Amerikában" - olvasható a forgalmazó közleményében.

Mulatságos film

A rendezőnek - saját bevallása szerint - nem volt különösebb véleménye Amerikáról, nem akart kritikát gyakorolni az Újvilág fölött. "Számára az új és idegen helyzetbe kerülő, magukra maradó figurák voltak érdekesek" - jegyezte meg az InterCom.

A Getno történetét ismertetve megjegyezték: a film egyik legmulatságosabb figurája Jenő papa, a harminc év után is rettenetes angol akcentussal beszélő, a bevándorlókat szapuló sivatagi filozófus, a legfélelmetesebb pedig a milliomos jogász, aki végül becsapja és menekülésre kényszeríti a film főhősét.

"Az újvilágbeli felháborodás hullámai olyan magasra csaptak, hogy akár a kinti premiert is meghiúsíthatják" - közölte a filmforgalmazó.

A rendezőt külföldi útja miatt nem tudtuk megkérdezni az esetről.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!