A Gyűrűk Ura aratott a Golden Globe-on

2004.01.26. 11:51
Négy szobrot nyert a Király Visszatér az Arany Glóbusz-gálán. Közben a Sundance Fesztiválon kis költségvetésű sci-fi és egy McDonald's-ellenes dokumentumfilm aratott.
Aratott A Gyűrűk Ura – A király visszatér című film: a legjobb drámai filmalkotás, a legjobb rendező, a legjobb filmzene és a legjobb filmdal kategóriájában is elnyerte el a hollywoodi külföldi újságírók szövetségének Arany Glóbusz díját.

Vasárnap osztották ki a Los Angeles-i Beverly Hilton Hotel báltermében hatvanegyedszer a Hollywood Foreign Press Arany Glóbusz Díját, amelyet az Oscar-díj előfutárának is tekintenek.

A szobrocskák ura

A Gyűrűk Ura – A király visszatér rendezője nyerte a legjobb rendező díját, az új-zélandi Peter Jackson olyan vetélytársakat utasított maga mögé, mint Clint Eastwod (Titokzatos folyó – Mystic River), Sofia Coppola (Lost in translation), Anthony Minghella (Hideghegy – Cold Montain), Peter Weir (Kapitány és katona – Master and Commander). Ráadásul a hobbitok ténfergését bemutató nagy ívű kalandfilm kapta a legjobb film díját is.

Nézegessen önelégült sztárokat!
A Gyűrűk Ura-trilógia rendezője köszönő beszédében természetesen megemlítette Tolkient is, aki a rendező szerint tiszteletet és csodálatot érdemel nagyszerű művéért.

A híres rendező, Francis Ford Coppola lánya, Sofia Coppola sem panaszkodhatott, hiszen filmje, amelyet ő írt és rendezett, három díjat is besöpört. A Lost in translation című alkotás, amelynek főszereplői többek közt egy japán motelszobában szenvelegnek a poén kedvéért, az eredeti forgatókönyv, és a legjobb vígjáték szobrocskáját is elvitte, sőt a legjobb vígjátéki férfi főszereplő a film sztárja, Bill Murray lett.

Sean Penn filmszínész nyerte a legjobb drámai férfi, a dél-afrikai Charlize Theron a legjobb női drámai színészi teljesítményért járó Arany Glóbusz Díjat.

Sean Penn a Clint Eastwood rendezte Titokzatos folyó (Mystic River) című filmben nyújtott alakításáért kapta meg a díjat, amelyben egy, a lánya gyilkosai ellen bosszút forraló apát játszik. Olyan színészeket előzött meg, mint Tom Cruise, Russell Crowe, Ben Kingsley és Jude Law. Sean Penn távollétében a díjat a rendező-színész Clint Eastwood vette át.

Charlize Theron kapta a legjobb női főszereplő szobrocskáját. A színésznő a Szörnyeteg (Monster) című filmben egy sorozatgyilkos prostituáltat játszik, és a szerep kedvéért majd 15 kilót fel kellett szednie. A legjobb drámai női főszereplőnek járó Arany Glóbuszra rajta kívül Nicole Kidman (Hideghegy – Cold Mountain), Uma Thurman (Kill Bill), Cate Blanchett (Veronica Guerin), Scarlett Johansson (Girl with a Pearl Earring) és Evan Rachel Wood (Thirteen) színésznőket jelölték még.

A Golden Globe győztese a vígjáték vagy musical műfajban a férfiaknál Bill Murray lett a Lost in Translationben bemutatott briliáns karakter megformálásáért, a nőknél Diane Keaton vihette haza a szobrot a Minden végzet nehéz (Something's Gotta Give) című filmben nyújtott alakításáért.

Michael Douglas filmszínész életműdíjat kapott. Az 59 éves művészt és hitvesét, Catherine Zeta-Jonest hatalmas ünneplésben részesítették. A most díjazott színész apja, Kirk Douglas 1968-ban részesült hasonló kitüntetésben.

Barbárok inváziója

A legjobb nem angol nyelvű film Arany Glóbuszát Sziddik Barmak afgán rendező Oszama című alkotása nyerte el, lekörözve a Good Bye, Lenin című német, illetve a Barbárok inváziója című kanadai filmet.

Tim Robbins Clint Eeastwood Titokzatos folyó (Mystic River) filmjében nyújtott alakításáért, Renée Zellweger pedig Anthony Minghella Cold Mountain filmjében mutatott teljesítményéért megkapta a legjobb férfi, illetve női mellékszereplőnek járó Golden Globe díjat.

Klikk a képre!
A legjobb televíziós sorozat díját nagy meglepetésre nem a Szex és New York, hanem a The Office című angol vígjátéksorozat nyerte. A műsor főszereplője Ricky Gervais lett a legjobb sorozatszínész, ő az első angol komikus, aki megkapta ezt a díjat. „Én nem vagyok helybeli, egy távoli vidékről jöttem, amit úgy hívnak, hogy Anglia” – viccelődött zavarában Gervais a szobrot szorongatva.

Az Arany Glóbuszt – földgolyót mintázó, filmszalag ölelte aranygömböt – 1944 óta ítéli oda a hollywoodi külföldi újságírók szövetsége. Az Arany Glóbusz birtokosai általában jó eséllyel tekinthetnek az Oscar-díj két hónappal későbbi kiosztása elé.

Az alternatívak

Szinte a Godlen Globe-ünnepséggel egy időben adták át az amerikai alternatív filmipar díját is a Sundance Fesztiválon. A legjobb film itt a Premier című kis költségvetésű, alig több mint hétezer dollárból forgatott thriller lett, amely egy időgép körül bonyolódik, míg a dokumentumfilm kategóriában a Dig! című alkotás nyert, amely két rivális rockbanda harcát mutatja be. A legjobb rendező díját Morgan Spurlock nyerte Super Size Me című alkotásával, amelyben a rendező harminc napon át csak McDonald's-ban étkezik, és közben gondosan dokumentálja teste változásait.

A fesztivál közönségdíját pedig ezúttal egy spanyol nyelvű filmdráma nyerte, amely egy heroinfüggő kolumbiai kábítószercsempész történetét meséli el.