Simon, Szimonetta
1 °C
12 °C

A Gyűrűk Ura aratott a Golden Globe-on

2004.01.26. 11:51
Négy szobrot nyert a Király Visszatér az Arany Glóbusz-gálán. Közben a Sundance Fesztiválon kis költségvetésű sci-fi és egy McDonald's-ellenes dokumentumfilm aratott.
Aratott A Gyűrűk Ura – A király visszatér című film: a legjobb drámai filmalkotás, a legjobb rendező, a legjobb filmzene és a legjobb filmdal kategóriájában is elnyerte el a hollywoodi külföldi újságírók szövetségének Arany Glóbusz díját.

Vasárnap osztották ki a Los Angeles-i Beverly Hilton Hotel báltermében hatvanegyedszer a Hollywood Foreign Press Arany Glóbusz Díját, amelyet az Oscar-díj előfutárának is tekintenek.

A szobrocskák ura

A Gyűrűk Ura – A király visszatér rendezője nyerte a legjobb rendező díját, az új-zélandi Peter Jackson olyan vetélytársakat utasított maga mögé, mint Clint Eastwod (Titokzatos folyó – Mystic River), Sofia Coppola (Lost in translation), Anthony Minghella (Hideghegy – Cold Montain), Peter Weir (Kapitány és katona – Master and Commander). Ráadásul a hobbitok ténfergését bemutató nagy ívű kalandfilm kapta a legjobb film díját is.

Nézegessen önelégült sztárokat!
A Gyűrűk Ura-trilógia rendezője köszönő beszédében természetesen megemlítette Tolkient is, aki a rendező szerint tiszteletet és csodálatot érdemel nagyszerű művéért.

A híres rendező, Francis Ford Coppola lánya, Sofia Coppola sem panaszkodhatott, hiszen filmje, amelyet ő írt és rendezett, három díjat is besöpört. A Lost in translation című alkotás, amelynek főszereplői többek közt egy japán motelszobában szenvelegnek a poén kedvéért, az eredeti forgatókönyv, és a legjobb vígjáték szobrocskáját is elvitte, sőt a legjobb vígjátéki férfi főszereplő a film sztárja, Bill Murray lett.

Sean Penn filmszínész nyerte a legjobb drámai férfi, a dél-afrikai Charlize Theron a legjobb női drámai színészi teljesítményért járó Arany Glóbusz Díjat.

Sean Penn a Clint Eastwood rendezte Titokzatos folyó (Mystic River) című filmben nyújtott alakításáért kapta meg a díjat, amelyben egy, a lánya gyilkosai ellen bosszút forraló apát játszik. Olyan színészeket előzött meg, mint Tom Cruise, Russell Crowe, Ben Kingsley és Jude Law. Sean Penn távollétében a díjat a rendező-színész Clint Eastwood vette át.

Charlize Theron kapta a legjobb női főszereplő szobrocskáját. A színésznő a Szörnyeteg (Monster) című filmben egy sorozatgyilkos prostituáltat játszik, és a szerep kedvéért majd 15 kilót fel kellett szednie. A legjobb drámai női főszereplőnek járó Arany Glóbuszra rajta kívül Nicole Kidman (Hideghegy – Cold Mountain), Uma Thurman (Kill Bill), Cate Blanchett (Veronica Guerin), Scarlett Johansson (Girl with a Pearl Earring) és Evan Rachel Wood (Thirteen) színésznőket jelölték még.

A Golden Globe győztese a vígjáték vagy musical műfajban a férfiaknál Bill Murray lett a Lost in Translationben bemutatott briliáns karakter megformálásáért, a nőknél Diane Keaton vihette haza a szobrot a Minden végzet nehéz (Something's Gotta Give) című filmben nyújtott alakításáért.

Michael Douglas filmszínész életműdíjat kapott. Az 59 éves művészt és hitvesét, Catherine Zeta-Jonest hatalmas ünneplésben részesítették. A most díjazott színész apja, Kirk Douglas 1968-ban részesült hasonló kitüntetésben.

Barbárok inváziója

A legjobb nem angol nyelvű film Arany Glóbuszát Sziddik Barmak afgán rendező Oszama című alkotása nyerte el, lekörözve a Good Bye, Lenin című német, illetve a Barbárok inváziója című kanadai filmet.

Tim Robbins Clint Eeastwood Titokzatos folyó (Mystic River) filmjében nyújtott alakításáért, Renée Zellweger pedig Anthony Minghella Cold Mountain filmjében mutatott teljesítményéért megkapta a legjobb férfi, illetve női mellékszereplőnek járó Golden Globe díjat.

Klikk a képre!
A legjobb televíziós sorozat díját nagy meglepetésre nem a Szex és New York, hanem a The Office című angol vígjátéksorozat nyerte. A műsor főszereplője Ricky Gervais lett a legjobb sorozatszínész, ő az első angol komikus, aki megkapta ezt a díjat. „Én nem vagyok helybeli, egy távoli vidékről jöttem, amit úgy hívnak, hogy Anglia” – viccelődött zavarában Gervais a szobrot szorongatva.

Az Arany Glóbuszt – földgolyót mintázó, filmszalag ölelte aranygömböt – 1944 óta ítéli oda a hollywoodi külföldi újságírók szövetsége. Az Arany Glóbusz birtokosai általában jó eséllyel tekinthetnek az Oscar-díj két hónappal későbbi kiosztása elé.

Az alternatívak

Szinte a Godlen Globe-ünnepséggel egy időben adták át az amerikai alternatív filmipar díját is a Sundance Fesztiválon. A legjobb film itt a Premier című kis költségvetésű, alig több mint hétezer dollárból forgatott thriller lett, amely egy időgép körül bonyolódik, míg a dokumentumfilm kategóriában a Dig! című alkotás nyert, amely két rivális rockbanda harcát mutatja be. A legjobb rendező díját Morgan Spurlock nyerte Super Size Me című alkotásával, amelyben a rendező harminc napon át csak McDonald's-ban étkezik, és közben gondosan dokumentálja teste változásait.

A fesztivál közönségdíját pedig ezúttal egy spanyol nyelvű filmdráma nyerte, amely egy heroinfüggő kolumbiai kábítószercsempész történetét meséli el.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!