Árpád
3 °C
12 °C

Vadulnak a júzerek Gibson Krisztus-filmjéért

2003.10.15. 15:50
Egymás után fagytak le azok a szájtok, melyek Mel Gibson Krisztus Passiója című filmjének titokban kicsempészett trailerét átvették. Mindez nem a felsőbb hatalom miatt történt, hiszen egy hónapja még a Vatikán is áldását adta a filmre.
Az AintItCoolNews.com volt az első olyan szájt, amelyik Gibson harmadik rendezői munkájának, a megváltó utolsó óráit naturális stílusban feldolgozó filmnek a trailerét egy rövid időre feltette júliusban. "Le kellett vennem, mert naponta 350 ezer érdeklődő akarta letölteni, amit a szerverem nem bírt és az oldalam lefagyott" - nyilatkozta Hanry Knowles, az AintItCoolNews.com tulajdonosa. -"Amúgy minden negyedik letöltési próbálkozás sikertelen volt." Richard Morales hozzátette, hogy több szájtjáról kellett neki is levennie az anyagot, mert "nem bírták a sávszélességet".

Miután Knowles levette a trailert, az erről készült másolatok rajongói oldalakon, keresztény webszájtokon (mint Harvest.org) és filmes szájtokon keresztül terjedtek. Jelenleg például Morales a TheMovieBox.net szájtján található meg. Morales elmondta, hogy az olvasóik 30 százaléka (körülbelül heti 10 000 olvasó) a trailerre kíváncsi.

"Nagyon sokan kíváncsiak a Passió trailerjére, 100 olyan film közül, ami jövő év január-áprilisi időszakában fog kikerülni, ezt keresték a legtöbben augusztusban, szeptemberben pedig a második legnagyobb érdeklődésre számot tartó film volt" - mondta a Yahoo!Movies, rovatvezetője Greg Dean, megcáfolva azt a forgalmazói vélekedést, miszerint "a Passió nem egy Titanic". Bruce Davey, Gibson gyártócégének az Icon Productionnak az elnöke szerint az érdeklődés a film körüli negatív hírverésnek is köszönhető.

Az eredetileg Passió munkacímen futott film trailere az Icon Production cég állítása szerint belső használatra készült, Knowles nem árulta el, hogy honnan jutott hozzá. Hivatalos kereskedelmi célra készített változatot a cég csak húsvétkor az "ünnepi szezon" alkalmából szándékozik megjelentetni. Arra a kérdésre, hogy a titkos terjesztés egy szervezett internetes reklámkampány volt-e, Davey nem válaszolt.

A passio-movie.com szájton, a filmnek egy olyan rajongói oldalán, aminek "nincs köze az Iconhoz vagy a filmhez" hirdetések és reklámok nélkül nézhető meg a trailer. A film - amelyben a szereplők állítólag arameus nyelven fognak beszélni - bemutatása előtt jóval hatalmas vitákat váltott ki. A kiszivárgott hírek szerint ugyanis a zsidókat hibáztatja Krisztus haláláért. Ehhez tudni kell, hogy Mel Gibson egy ultrakonzervatív katolikus áramlathoz tartozik, amely életben tartja a zsidóellenesség patinás hagyományát és nem fogadja el a II. Vatikáni Zsinat reformjait.