Megvan Gibson Krisztusának első halálos áldozata

2004.02.26. 11:18
Nem a levegőbe beszéltek azok az amerikai kritikusok, akik elképesztően durvának nevezték Mel Gibson Jézus utolsó óráiról forgatott botrányfilmjét: az első vetítési napon halálos áldozatot szedett a különösen véres keresztrefeszítési jelenet. A bemutatót hónapokkal megelőző felhajtás megtette a hatását és a mozi 24 óra alatt behozta árának négyötödét, és minden idők legjobban startoló filmjeinek egyike lett.
Úgy húsz perc lehetett hátra a Krisztus földi életének utolsó 12 óráját feldolgozó alkotásból, amikor az 57 éves Peggy Law Scott a keresztre szegezési jelenet közben rosszul lett - számol be több internetes hírforrás. Az asszonyt azonnal kórházba szállították, a jelentések egyelőre nem egybehangzóak arról, hogy még a vetítőteremben meghalt, vagy a mentőautóban állt meg végleg a szíve. Scott egyébként egy wichitai rádióállomás kereskedelmi igazgatója volt.

Botránymarketing

A fundamentalista katolikus Gibson filmjét egyes jeleneteinek állítólagos antiszemitizmusa mellett sokan azért is kritizálták, mert a krisztusi történetből egyetlen szálat, nevezetesen a kegyetlen testi szenvedést emeli ki. A mozi első része kifejezetten horrorfilmes eszközökkel dolgozik (alulvilágított jelenetek, ugráló kamera, ijesztő zene, hegyes fogú, ördögi kreatúrák), utána jön Jézus megkínzásának példátlanul véres, ugyanakkor részletező bemutatása - emelte ki jó néhány kritikus.

Csörög a kassza

Bár egyelőre nincsenek pontos számadatok, a Hollywood Reporter becslések alapján 15-20 millió dollár közé teszi az első napi jegybevételeket. Bár az korábban is biztos volt, hogy ez lesz minden idők legsikeresebb arámi/latin nyelvű filmje, ezzel a várakozásokhoz képest is óriási bevétellel a "The Passion of the Christ" fel fog kerülni minden idők legjobban startoló alkotásainak toplistájára. A szerdán bemutatott filmek közül eddig a Gyűrűk Ura-trilógia záró epizódja volt a legkelendőbb 34,5 millió dollárral, de a Krisztus-film olyan pénzesbödönökkel lehet partiban, mint a Gyűrűk Ura első része (18,2 millió), a Függetlenség napja (17,4 millió) vagy a Sötét zsaruk (14 millió). Ráadásul az összes többi vetélytársat nyáron, vagy a karácsonyi szezonban mutatták be. A hétvégi premiereket is ideszámítva minden idők legsikeresebb nyitónapját a Pókember produkálta 43,6 millió dollárral.

Zaklatott nézők

A Krisztus-film felzaklatta a nézőket: egyes New York-i mozik előtt zsidó és más vallásos csoportok kisebb tüntetéseket tartottak, egy helyen a koncentrációs táborok rabjainak egyenruháját viselve. Edward Egan, a város püspöke körlevelet bocsátott ki az egyházközségeknek, amelyben kiemeli, hogy nem a zsidók voltak felelősek Krisztus haláláért.