A New York Post ellopta Mel Gibson filmjét

2003.11.26. 15:22
Egy pap, és egy rabbi is megnézte a Jézusról szóló film kalózpéldányát. Az újság antiszemitának találta a még be sem mutatott alkotást, Gibson perel, Hollywood pedig mellette áll.
Egy rabbi, egy katolikus pap, egy egyetemi professzor és kritikus és egy hétköznapi olvasó tekinthette meg Mel Gibson The Passion of Christ című filmjét a New York Post jóvoltából. A jövő év február 25-én mozikba kerülő, már jó előre antiszemitának bélyegzett alkotás egy kalózpéldányát sikerült megszereznie a neves amerikai lapnak, így az előzetes sajtóvetítés miatt a filmstúdió és a rendező, Mel Gibson is pert fontolgat.

Szemcsés másolat

A New York Post a film végleges vágás előtti verzióját szerezte meg egy, a cikk szerint szemcsés, rossz minőségű, többször átmásolt kazettán, ezért a felkért szakértők néha az arámi nyelvű film angol feliratait is nehezen tudták elolvasni.

Az újság cikkben közölte le a szakértők elmarasztaló véleményét, amelyben a nézők közül négyen, a katolikus pap, a rabbi, filmkritikus, és a vallástörténész is erőszakosnak, és antiszemitának nevezik a Jézus utolsó tizenkét óráját feldolgozó filmet. Mel Gibson ügyvédje útján tiltakozott a cikk miatt, és nyilatkozataiban hangsúlyozta: gyalázatosnak és felháborítónak tartja a New York Post eljárását. A lap az Oscar-díjas rendező sajtónyilatkozatának hatására visszaadta a kazettát a filmet gyártó Icon Enterainmentnek, de Gibson ennek ellenére nem hajlandó elállni a pertől.

Hollywood szinte egyhangúan kiált Gibson mellett, a filmgyárak vezetői sorra etikátlannak, és megengedhetetlennek nevezték a New York Post módszerét, és például Sidney Pollack a Variteynek adott interjújában kijelentette: ha ezt az ő filmjével tették volna, most úgy érezné magát, mintha megerőszakolták volna. Nem lehet ellopni egy művész még el sem készült alkotását. – hangsúlyozta a Távol Afrikától Oscar-díjas rendezője.

Vádak és könnyek

Már a forgatókönyv alapján is többen antiszemitának nevezték Mel Gibson, akkor még The Passion munkacímen futó filmjét. Az amerikai Rágalmazás Elleni Liga nyilatkozata szerint a The Passion "veszélyes tanításokat" tartalmaz, amelyek szerint zsidók és keresztények egymás ellen munkálkodtak a múltban. "Úgy véljük, hogy a film a jelenlegi formájában a gyűlölet és az antiszemitizmus táptalaja lehet", nyilatkozta augusztusban Abraham Foxman, a szervezet igazgatója.

Billy Graham Amerika-szerte híres evangélista azonban egyáltalán nem tartja antiszemitának az alkotást, sőt miután Mel Gibson engedélyével megtekintette a filmet, azt nyilatkozta, hogy a könnyei is kicsordultak a meghatódottságtól.