Ismeretterjesztő kampány indul Mel Gibson filmje miatt

2004.02.03. 11:02
A Jézus életéről szóló antiszemitizmussal vádolt alkotást tévéprédikátorok reklámozzák, miközben a zsidó szervezetek ellenkampányba kezdtek.
Zsidó és keresztény szervezetek ismeretterjesztő kampányt hirdetnek attól tartva, hogy Mel Gibson hamarosan bemutatásra kerülő Jézus-filmje, a Passió antiszemita reakciókat válthat ki. A Rágalmazás Elleni Liga és az Amerikai Zsidó Bizottság az elmúlt héten nézhette meg a már eddig is heves vitákat kiváltó és hamarosan a mozikba kerülő Passiót (The Passion of the Christ), melynek kapcsán több egyházi személy is kifejezte véleményét.

Mel és Jim "A film romboló hatást gyakorol arra a munkára, amit ebben az országban a vallási sokszínűség és az egymás iránti tisztelet előmozdítása érdekében végeztünk" - közölte David Elcott rabbi.

A szervezetek előadásokat, vallási párbeszédet és egyéb ismeretterjesztő programokat rendeznek. A filmet kritikával illetők elmondták, szívesen elmagyarázzák, hogyan hergelték az embereket zsidó közösségek elleni erőszakra a középkorban Passió Játéknak nevezett keresztrefeszítési ceremóniák. A szervezetek mindazonáltal közölték, hogy nem lesz sem bojkottot, sem egyéb tiltakozási akció a filmet bemutató mozik ellen.

James Rudin rabbi szerint "a művészeknek joguk van ahhoz, hogy olyan filmet készítsenek, amilyet csak akarnak, a közönség elidegeníthetetlen joga viszont az, hogy véleményt alkosson ezekről a művekről". A megingathatatlan katolikus Gibson számos alkalommal tagadta, hogy a filmje rossz fényben tünteti fel a zsidókat. A szervezetek ismeretterjesztő kampánya nagyjából egy időben zajlik majd a film vehemens promóciós kampányával, amelyet keresztény hitszónokok folytatnak, köztük a televíziós hittérítő Billy Graham is, aki dícsérő szavakkal nyilatkozott a Krisztus utolsó óráit bemutató jelenetekről.

Passió A Boston College Keresztény-Zsidó Tanközpontja útmutató kiadványt készített a filmet megnézni szándékozók számára, amelyben azt mutatják be, a keresztény egyházak miként tagadták a zsidók felelősségét Krisztus haláláért. A Lutheránus-Zsidó Kapcsolatok Tanácsadói Testülete is arra buzdít, hogy ne ítéljen senki elhamarkodottan a filmről. "Reméljük, az emberek nem kollektíve a zsidókat, hanem csupán a római hatóságokkal együttműködő kis zsidó csoportot okolják majd Krisztus haláláért" - mondta Franklin Sherman atya.

A hírek szerint II. János Pál pápa is látta már a filmet decemberben, és bár állítólag beleegyezését adta, ezt a Vatikán később visszavonta. Gibson filmje további vitára adott okot azzal, hogy párbeszédei latinul és arámi nyelven folynak - angol felirat nélkül.

A Mel Gibson nevével fémjelzett Icon Productions és a független filmek specialistájának számító Newmarket Films októberben egyezett meg a Passió forgalmazásáról; a filmet egyszerre 2000 mozivásznon nézheti meg az amerikai közönség.

Cinematrix