Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Az emigráns Amélie mocsokságai

2003.11.27. 14:16
"Önök nem látnak minket. Pedig mi vezetjük a kocsijukat és mi szopjuk a faszukat!" - mondja Stephen Frears filmjének, a Gyönyörű mocsokságoknak a főszereplője, a Nigériából menekült Okwe. A romantikus krimiben a Veszedelmes viszonyok rendezője a brit főváros feketemunkásainak a világát úgy mutatja be, ahogy a pestiek a vidékieket elképzelik.
Bizarr életképek sorában ábrázolta Steven Knight forgatókönyvíró (a Legyen Ön is milliomos ötletgazdája) a londoni illegális bevándorlók külön világát. Mindenki segítőkész egymással és toleráns, miközben keményen küzdenek a jobb élet reményében. Ami már az alaphangulatteremtést megspékeli, az a szereplők dialógusait átszövő irónia, legyen szó akár a muszlim étkezésről, a szexről, vagy a távol-keleti temetkezési szokásokról.

Tekintse meg képeinket!
Az alaphelyzet szerint a török Seyna szerelmes a nigériai Okwéba, aki ezt nem veszi észre. Okwe az abszolút főszereplő. Minden jelenetben nyomon követhetjük, ahogy nappal taxisofőrködik, éjjel szállodai portásként dolgozik, közben herpeszt gyógyít, vagy a hullaházban sakkozik, ahogy néhány órát alszik napközben a lány lakásában, vagy ahogy a hosszabb alvás helyett bétellevelet rág. A férfinak nemcsak a munkahelyein kell rejtőzködnie, a Bevándorlási Hivatalon kívül a rendőrség is üldözi "valamilyen afrikai történet" miatt.

Szexuális és veseadományok sora

És itt történik a váltás, amelynek köszönhetően egy kultúrantropológiainak induló filmből izgalmas thriller lesz: Okwe a hotel WC-jében egy emberi szívet talál. Ezzel nemcsak véget ér az állandósult, amúgy is tarthatatlan állapotuk (és ha lehet, minden még rosszabbra fordul), de a hajdan orvos nigériai a szív rejtélyének nyomába eredve sötét bűntény szálaiba botlik. Ezt követően minden megtörténik két főszereplőnkkel, amit a kiszolgáltatott helyzetük teremt szexuális és veseadomány témában.

A feszültségekkel teli történetszövés közben a bevándorlók világáról rajzolt kép is árnyalódik. Okwe és Seyna illegális-kategóriáján kívül van még 'legális bevándorló, és rendes' és 'legális bevándorló, de szemét' kategória is. Előbbibe Okwe távol-keleti hullamosó barátja, Guo Yi, az utóbbiba főnöke, a spanyol Sneaky tartozik. Néha, átjáróként, a bevándorlási hivatal két munkatársa is megfordul ebben a világban.

Ejiofor lemossa Audreyt a vászonról

Klikk a képre!
A szereplőgárdát is így válogatta össze a rendező: angol színészek a statisztákon kívül csak a két hivatali nyomozót játsszák. A többiek mind a szigetországon kívüliek (vagy onnan származnak). A spanyol Sneakyt a spanyol Sergi Lopez játssza, aki a Harry csak jót akar című filmben nyújtott pszichopata alakítása után itt már rutinosan hozza a gonoszt. Audrey Tatout töröknek hitte Frears, így lett ő a női főszereplő. Az Amelie-ben befutott színésznő is a szokásos, naiv formáját hozza, és bár a plakátokon az ő félmeztelen fényképével hírdetik a filmet, a nigériai származású brit színházi színész Chiwetel Ejiofor lemossa a vászonról. Ejiofor által hozott figurát a rendező a kezdeti ódzkodása ellenére "nemes és bölcs"-nek titulálta, majd a londoni Független Filmfesztiválon a legjobb színész díját kapta, azóta pedig szerepajánlatokkal árasztották el a színészt a rendezők, többek között Woody Allen is.

Hogy mi lesz a Gyönyörű mocsokságok vége, arról csak annyit, hogy Okwe akkor mondja ki a cikk elején említett mondatot, amikor már nagyon megérik a helyzet a változtatásra.

Gyönyörű mocsokságok
színes feliratos angol filmdráma, 107 perc, 2002

rendező: Stephen Frears
forgatókönyvíró: Steve Knight
operatőr: Chris Menges
jelmeztervező: Odile Dicks-Mireaux
zene: Nathan Larson
látványtervező: Hugo Luczyc-Wyhowski
vágó: Mick Audsley

szereplők:
Audrey Tautou (Senay)
Chiwetel Ejiofor (Okwe)
Sergi Lopez (Sneaky)
Sophie Okonedo (Juliette)
Benedikt Wong (Guo Yi)
Zlatko Buric (Ivan)

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.