Előd
5 °C
11 °C

Félmilliárd közelében a Gyűrűk Ura

2003.12.29. 10:55
A megállíthatatlan amerikai menetelést jellemzi, hogy a film bevétele már 9 nap után meghaladta a nagy sikerű karácsonyi Elf és a Terminátor 3. - A gépek lázadása összbevételét, és mindössze 11 napra volt szüksége a 200 milliós határ eléréséhez.
Lehetett vígjáték, polgárháborús-szerelmi dráma, sci-fi vagy családi fantasy, az új filmek közül egy sem veszélyeztette A Gyűrűk Ura - A király visszatér trónját az amerikai mozikban: Peter Jackson rendezése csütörtöktől vasárnapig újabb 65,8 millió dollárt hozott, és ezzel a film bevétele 12 nap után 223,7 millió dollárra emelkedett. Világviszonylatban félmilliárd dollár közelében a trilógia befejező része.

A pontos (noha egyelőre csak becsült) eredmény 492,1 millió dollár, ugyanis A király visszatér eddig 268,4 millió dollárt termelt abban a 38 országban, ahol az USA és Kanada mellett már bemutatták. A megállíthatatlan amerikai menetelést jellemzi, hogy a film bevétele már 9 nap után meghaladta a nagy sikerű karácsonyi Elf és a Terminátor 3. - A gépek lázadása összbevételét, és mindössze 11 napra volt szüksége a 200 milliós határ eléréséhez. Ennél gyorsabb csak a Pókember volt, amely 2002-ben a 9. napon érte el a 200 milliót, a Mátrix - Újratöltvének viszont szintén 11 nap alatt sikerült a 200 millióig felküzdenie magát.

Klikk a képre!
Az új filmek a karácsony miatt a szokásos péntek helyett már csütörtökön debütáltak, de nézzük bár a csütörtöktől vasárnapig vagy a péntektől vasárnapig terjedő időszakot, a korona mindenképp a A király visszatéré: mint írtuk, csütörtöktől vasárnapig 65,8 millió dollár értékben váltottak jegyet a Tolkien-adaptáció harmadik részére (péntektől vasárnapig 51,2 millió dollár), míg a második legsikeresebb produkció, a Tucatjával olcsóbb (Cheaper by the Dozen) című vígjáték csupán 36,4 millió dollárral nyitott (eredmény péntektől vasárnapig: 28,2 millió dollár).

A komédia, amelyben Steve Martin egy 12 gyermekes futballedzőt játszik, ugyanakkor így is közel kétszer olyan jó eredményt ért el, mint a Nicole Kidman, Renée Zellweger, Jude Law és Natalie Portman főszereplésével készült Cold Mountain: hiába kapott az amerikai polgárháború idején játszódó epikus mozi 8 Golden Globe-jelölést, bevételei négy nap alatt alig haladták meg a 19 millió dollárt (19,04 millió). A négynapos "versenyben" ez a negyedik helyre volt elegendő, mert A felejtés bére (Paycheck) című sci-fi a főszerepben Ben Affleckkel és Uma Thurmannel néhány tízezer dollárral többet hozott (19,2 milliót), a háromnapos viszonylatban viszont a Cold Mountain a harmadik 14,5 millió dollárral, és John Woo rendezése csak az ötödik 13,9 millióval, mivel a negyedik helyet Jack Nicholson, Diane Keaton és Keanu Reeves romantikus komédiája, a Minden végzet nehéz (Something's Gotta Give) foglalja el 14,2 millió dollárral (bevétel csütörtöktől vasárnapig: 17,7 millió dollár, 5. hely; összbevétel: 56,4 millió dollár).

A harmadik hétvégéjét a mozikban töltő Minden végzet nehéz a múlt víkendhez képest egyébként még növelte is a bevételeit - hasonlóan Az utolsó szamurájhoz, amely csütörtöktől vasárnapig 10,8 millió dollárt, a szokásos hétvégi periódus alatt pedig 8,4 millió dollárt fialt (összbevétel: 74,4 millió dollár). A Tom Cruise főszereplésével készült mozi így mindkét listán a nyolcadik, lemaradva a Mona Lisa mosolya (bevétel csütörtöktől vasárnapig: 14,2 millió dollár, 7. hely; bevétel péntektől vasárnapig: 11,5 millió dollár, 6. hely; összbevétel: 31,5 millió dollár), illetve egy újdonság, a Pán Péter mögött, amely minden kritikusi dicséret mellett/ellenére is csalódást keltően szerepelt: csütörtöktől vasárnapig 15,1 milliót kasszírozott (6. hely), péntektől vasárnapig 11,4 milliót (7. hely).

Minden idők legsikeresebb karácsonyi hétvégéjén (bevétel péntektől vasárnapig: 168,6 millió dollár) a Top 10 utolsó helyét történetesen épp két karácsonyi témájú film foglalja el: a kilencedik a Bad Santa Billy Bob Thornton gyerekriogató, alkoholista Mikulásával (bevétel csütörtöktől vasárnapig: 5,9 millió dollár; bevétel péntektől vasárnapig: 4,5 millió dollár; összbevétel: 50,9 millió dollár), a tizedik pedig az Elf (bevétel csütörtöktől vasárnapig: 5,4 millió dollár; bevétel péntektől vasárnapig: 4,2 millió dollár; összbevétel: 164,8 millió dollár).

Cinematrix

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.