Amerikában még tabu a háborús film

2003.07.30. 17:29
Két éve dobozban van az NSZK-ban állomásozó amerikai katonák drog- és fegyverügyleteiről szóló film. Pedig a rendező egy heroindílertől kapta a hiteles információkat.
Gregor Jordan, ausztrál filmrendező a forgatás alatt nem gondolta, hogy vihart kavar majd Buffalo Soldiers című háborús filmjével. "A pár éve futott Sivatagi cápákra például még senki sem mondta, hogy Amerika- vagy hadseregellenes lenne" - nyilatkozta az ausztrál rendező a CNN-nek, az 1999-es Öböl-háborúról szóló filmre hivatkozva.

Jordan régi-új háborús filmjének alapjául Robert E. O'Connor Buffalo Soldiers című novellája szolgált, amelyet aztán a hadsereg bennfentesei is kritizáltak. A film egy nyugat-német hadseregben a berlini fal leomlása előtt kialakult helyzetet - kábítószerezést, fegyvercsempészetet, verekedéseket - ábrázolja.

Lopd el, amit csak tudsz

Már a film plakátja is indulatokat vált ki; Joaquin Phoenix áll az amerikai zászló előtt, békejelet formázva ujjaival, ezzel az aláírással: "Steal all that you can steal" (Lopd el, amit csak tudsz!). A mondat a hadsereg szlogenjét gúnyolja ki, aímely szerint "Be all that you can be" (Légy, ami lenni tudsz!)

Jordan szerint a film körül kialakult vita a jelenlegi, felfokozott, hisztérikus közhangulatnak köszönhető. A filmben, amely még a 2001. szeptember 11-i terrortámadás előtt elkészült, Phoenix, Anna Paquin, Ed Harris, Scott Glenn és Elizabeth McGovern is szerepel. "Amikor csináltam a filmet, nem jelentett még semmit, hogy 'szeptember 11'. Senkit nem zavart ennyire a hadsereg kritikája."

Miután azonban a film befejezése a New Yorki és washingtoni támadások utánra esett, a Miramax elcsomagolta a filmet, amely így majdnem két évig hevert dobozában. Úgy tűnik, az idén nyárra tervezett bemutató is túl korai lesz, mivel a közvélemény és a hivatlos szervek is érzékenyek még a hadsereg kritikai bemutatására. Jordan szerint a film bemutatásának újabb elhalasztása a szólásszabadság súlyos megsértése lenne. "Úgy gondolom, nagyon sok képmutató van körülöttünk."

A film kitalált személyeket és történetet használ, de Jordan szerint "nincs benne olyan, ami nem történt meg."

A forrás: egy heroindíler

"O'Connor könyve realista ábrázolás arról, mi folyt az 1980-as években a katonaságban" - mondja Jordan. Az író a novellában szereplő történeteket egy Nyugat-Németországban állomásozó heroin dílertől gyűjtötte, de saját tapasztalatait is felhasználta. "Csak meg kell nézni a hivatalos Pentagon jelentéseket az amerikai hadseregben történt halálesetekről 1975 és 1990 között. Huszonöt - harminc gyilkosság és száz öngyilkosság történt évente. Békeidőben."

A rendező ragaszkodik ahhoz az elképzeléséhez, hogy ezek a történetek bármelyik hadseregben létezhetnek: "Nem azt mondom, hogy ezek a problémák már megszűntek, de azt sem hiszem, hogy ugyanúgy, ugyanolyan formában léteznek manapság." Jordan mialatt arra várt, hogy bemutassák filmjét, gyorsan készített egy másikat is, ami ugyancsak vitákat váltott ki hazájában. A Ned Kelly című film egy azonos nevű, ausztrál bűnözőről szól; jövőre mutatják be az Egyesült Államokban. A főszereplők Heath Ledger, Naomi Watts, Geoffrey Rush és Orlando Bloom.