Habos sütemény

2000.09.25. 18:22
A bájos, húszas évei végén járó ápolónő megejtő gondoskodással végzi környezete által el nem ismert munkáját a szeretetotthonban. Valaha volt lázadó korszakát, világmegváltó álmait hátrahagyva kicsit kiábrándultan él férjével, elindulva a kispolgári besavanyodás felé vezető úton. (Készen vásárolható mirelit tortalap.)

Női főszereplőnk kitörési vágyai fokozódnak
Egy reggel a szeretetotthonba szállítják a valaha legendás bankrablót, akit néhány évvel ezelőtt a fél világ rendőrsége üldözött eredménytelenül. Most, túl a hatvanon, magatehetetlenül csuklik félre feje a tolószékben, szélütés érte. Még mielőtt azonban a néző átadná magát a sic transit gloria mundi busongásának, kiderül, hogy a bankrabló csak szimulál, egyszerűen ki akar jutni a börtönből, hogy véghezvigye élete nagy buliját. Az ápolónő leleplezi és kezdetét veszi közös magukra-egymásra találásuk. (Főzés nélkül, hidegen elkészíthető puding.)

Az ápolónő egykori szerelme, jelenlegi férje mostanra teljesen elfelejtette, hogy milyen dolog érettségi bál után százhúszas tempónál szeretkezni egy nyitott Mustangban, és, úgy tűnik, közel jár már az ,,anyukám hozz még egy sört" atlétában-tv-nézős életszakaszához. Ráadásképpen jelenleg a rend éber őreként duplán érezheti ellenlábasának az újonnan megjelenő csábítót. Női főszereplőnk kitörési vágyai fokozódnak. (Tejszínhab.)

A fentiek alapján a kevésbé tapasztalt mozinéző is ki tudja következtetni a végkifejletet, amit jelen sorok szerzője nem szeretne elárulni az olvasónak. Társul még mindehhez egy húzónév, Paul Newmané, aki ősz halántékkal is képes megdobogtatni az ifjabb és kevésbé ifjabb mozilátogató hölgyek érzékeny szívét, valamint lekerekítettség, vér-, szex- és erőszakmentesség, amellyel a film készítői kizárják a túlzottan erős lelki és érzéki ingerek kellemetlen hatásait. Mindez a fogyasztói társadalmat megvető, finoman bíráló filozófiai, erkölcsi háttérbe (mogyoró az egész tetején) ágyazva kellemes habostorta-jelleget kölcsönöz a filmnek: gusztusosan mutat az üveglap mögött, garantáltan édes, könnyen emészthető és gyorsan távozik.

Pénzt és életet
Where the money is, 2000
színes feliratos amerikai krimi 88 perc
rendező: Marek Kaniewska
szereplők: Paul Newman

Linda Fiorentino
Dermot Mulroney
Susan Barnes
Anne Pitoniak
Bruce MacVittie
Forgalmazza az InterCom