Ágnes
-13 °C
0 °C

Lökhárítás

2001.11.06. 13:52
Sztereotíp amerikai akciófilm - turbózott mellekkel, motorokkal és platós IFA-val elsősorban autószerelőknek és 15 év alatti srácoknak.
Mi jut eszünkbe, ha a TV-ben bemutatott Amerikára gondolunk? Nagy mellű szőke nők bikiniben, izmos fiatalemberek gyors kocsikban, esetleg motorokkal, póló, farmer, napszemüveg. Mind valami veszélyes dolgot művelnek, vakmerőek, a maguk útját járják. És legalább egy japán ellenségük van.

Azt jó nézni, ahogy a három szilaj ébenfekete Honda talajtornázik az úton
Nos, ebben a filmben ezt mind megkapjuk ömlesztve, egy kibontatlan, alig néhányszor felhasznált történetre ráejtve. Főhősünk egy beépített rendőr, aki a világot fenyegető illegális gyorsulási versenyeket próbálja törvényes alapra helyezni, a háttérben folyó kamionrablások elkövetőinek felderítésével. Természetesen néhány óra alatt - az amúgy megközelíthetetlen - főnök az adósa majd barátja lesz, innentől pedig már sejthető a film további alakulása. A vég ott kezdődik, ahol rendőr barátunknak döntenie kell: hivatása, a törvény, vagy a barátság között választ. A csendben megbújó szerelmi szállal hirtelen csak két gond van, egy nagyobb és egy kisebb. A nagyobb az, hogy belerakták a filmbe. A kisebb pedig az, ahogy: a jó beleszeret a rossz hugába, és viszont, de a végén nem derül ki, hogy a konfliktus után mi marad a kapcsolatukból. És vannak japán ellenfelek is, akiknek gyorsabbak a hackelt autóik, valamint fekete ruhában járnak motoron.

Hohó! - emeli intően mutatóujját magasba a tapasztalt filmzombi - Nem művészfilm ez, hanem akció, ne a történetre koncentráljunk, hanem arra, hogy a mozivászon nagy, a dolby pedig több helyről üvölt a térbe! A címből már következtethetünk, hogy a film lényeges jelenetei kocsiban, nagy sebességgel fognak lejátszódni, és nem is tévedünk nagyot (konkrétan csak annyit, hogy ezek a jelenetek se túl lényegesek..). A hihetetlen sebesség érzékeltetését nem vitték túlzásba, vagy oldalról, vagy belülről látjuk az autókat.

Mintha az operatőrt egy lóra erősítették volna
Külső nézetnél a kamera úgy mozog, mintha az operatőrt egy lóra erősítették volna, belülről pedig semmit se látunk, csak az elszánt sofőr arcát, a villogó műszerfalat, és a valószinűtlenül elmosodó tájat. Az első verseny elképesztő tempója odáig ragadtatta a készítőket, hogy a nitro-befecskendezés után egy eddig csak űrhajós filmekben látott hipertérugrást hajt végre szerencsétlen jármű és jámbor utasa. A kamionrablások már élvezhetőbbek, jó nézni, ahogy a három szilaj ébenfekete Honda talajtornázik az úton. A filmzene tisztességes, a produkció eme része a felkapott zenei producer, BT keze munkáját dicséri.

A film célközönsége valahol az autószerelők és a 6-12 éves fiúk között mozog, rengeteg felturbózott matchbox, sztenderd karosszériába nem férő motor, vakítóan csillogó fényezés, füstölő kerék - figyelmet elvonó sztori nélkül. A felejthetetlen Street Rod játék EGA világa true colorban.

Halálos iramban - The Fast and The Furious
Színes feliratos amerikai akcióthriller, 107 perc, 2001
Rendező: Rob Cohen
Forgatókönyvíró: Gary Scott Thompson, Erik Bergquist, David Ayer
Operatőr: Ericson Core
Díszlettervező: Kevin Kavanaugh
Producer: Neal H. Moritz
Executive producer: John Pogue, Doug Claybourne
Társproducer: Creighton Bellinger
Látványtervező: Waldemar Kalinowski
Vágó: Peter Honess
Szereplő(k):
Paul Walker (Brian Earl Spilner/Brian O'Conner)
Vin Diesel (Dominic "Dom" Toretto)
Michelle Rodriguez (Letty)
Jordana Brewster (Mia Toretto)
Rick Yune (Johnny Tran)
Vyto Ruginis

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!