Piroska
-10 °C
1 °C

Félek

2000.11.04. 20:24
A vígjáték akkor jó, ha röhögünk rajta, a filmdráma akkor, ha nem. A szappanoperát akkor szeretjük, ha kellemesen feloldódunk benne, a horrorfilmet akkor, ha félünk tőle. E logika alapján a Ház a kísértethegyen akkor lenne szerethető, ha egyenesen rettegésre adna okot. De röhögnünk kell, mint egy vígjátékon, úgyhogy nem szeretjük.
Ezen inkább csak vinnyogva kuncogni lehet
A gazdag és a filmkészítők szándéka szerint démonikus vidámpark-tulajdonos születésnapi partit rendez enyhén pszichopata felesége tiszteletére egy harmincas évekbeli elmegyógyintézet épületében. A házban sok borzalom történt korábban, de ennek egyetlen élő tanúja sincs, mert egy tűzvész során mindenki elpusztult. Az események során a falak egyre érzékletesebb módon tárják fel titkaikat.

A történet baljós, azonban csak hibátlanul megcsinálva válna igazán félelmetessé. Ez pedig A ház a kísértethegyen című 1958-as klasszikus rémfilm újdonatúj remake-jében elmaradt.

Egyetlen ház még egy elmegyógyintézet falai sem válnak ugyanis pusztán a pislákoló villanykörtéktől és a fekete festéktől ijesztővé. A vidámpark főnöke nézhet akármilyen gyűlölködő szemekkel feleségére, ha előéletükről nem tudunk semmit, nem fogjuk félteni az asszonyt. És lehet akármilyen szimpatikus egy fekete férfi-szőke nő páros, nem fogjuk véresre rágni körmeinket, ha nem érzékeljük, hogy veszély fenyegeti őket. Az alkotók megspórolták a dramaturgiai körítést, a történet érzékletes felvezetését, és csak a lényegre, az öncélú vérfürdőkre és a minél tökéletesebb dolby hanghatás kialakítására fektettek hangsúlyt.

Mindezek tetejébe a nagy számnak a halottak szelleme, a megtestesült gonosznak speciál-virtuál-digitál megjelenítése számít - gyaníthatóan az effekt készítők erre a legbüszkébbek , holott egy balmazújvárosi révparti fortocskából összevágott VHS-projekciójának színvonalát sem közelíti meg. A film megtekintése közben tehát félni nem, inkább csak vinnyogva kuncogni lehet.

A moziból kijőve azonban mégis félek főként attól, hogy a mai remake boom huzatában nem ez az első filmklasszikus, amit ilyen megalázó igénytelenséggel forgattak újra, és nem is az utolsó.

Színes feliratos amerikai horror
96 perc, 1999
Rendezte: William Malone
Szereplő(k):
Geoffrey Rush (Steven H. Price)
Famke Janssen (Evelyn Stockard-Price)
Taye Diggs (Eddie Baker)
Peter Gallagher (Donald W. Blackburn)
Chris Kattan (Watson Pritchett)
Ali Larter (Sara)

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!