Szabina
5 °C
11 °C

Bush egy katasztrófafilmtől retteg

2004.04.28. 13:10
A felmelegedés katasztrofális hatásairól szóló Holnapután című film miatt aggódik a Bush-kormányzat, mivel az ellenfelek máris kampányeszközként használják az alkotást és arról beszélnek, hogy a filmben látható katasztrófák bekövetkezhetnek.
A Holnapután producerét, Mark Gordont ugyan csak az érdekli, hogy a 125 millió dolláros költségvetésű produkció minél nagyobb bevételt hozzon, a globális felmelegedés hatásairól szóló katasztrófafilmet azonban sokan politikai célokra akarják felhasználni. A környezetvédelmet nem éppen a szívén viselő Bush-kormányzat állítólag máris aggódik.

#alt# Méghozzá annyira, hogy a New York Times szerint a NASA márciusban utasította tudósait, hogy ne beszéljenek a Holnaputánról, mert az árthat az elnöknek. A NASA azóta feloldotta a tilalmat, de korántsem csak a szervezet tudósainak túlzott őszinteségétől kell tartani: például alig pár utcányira a Holnapután május 24-i New York-i díszbemutatójának helyszínétől felvonulást tart a MoveOn.org, amelynek ügyvezető igazgatója, Peter Schurman szerint a Holnapután az a "film, amelyet George Bush nem szeretné, ha megnéznének az emberek".

A rendezvény egyik szónoka Al Gore volt alelnök lesz, aki máris kijelentette: "A Holnapután kitűnő lehetőséget kínál arra, hogy beszéljünk az éghajlatváltozás tudományos realitásairól. Milliók kérdezik majd a film után: 'Tényleg megtörténhet ez?', és nekünk felelnünk kell erre a kérdésre."

Azért ez túlzás

A katasztrófa olyan formában, ahogy azt Roland Emmerich filmje bemutatja, a tudósok egybehangzó véleménye szerint természetesen nem történhet meg, hiszen az Északi-sark jégpáncéljának olvadása nem egyik napról a másikra, hanem hosszú évek alatt eredményezhet jelentős lehűlést, "új jégkorszakot" Európában és Észak-Amerikában, a globális felmelegedés azonban valós probléma, ezért a MoveOn.org a felvonulás mellett azt tervezi, hogy a Holnaputánt játszó mozikban szórólapot osztogat majd, amely szintén amellett érvel majd, hogy a felmelegedés valódi veszély.

Hogy minderről George W. Bush se feledkezzen el, a MoveOn.org arra kéri a mozilátogatókat, hogy küldjenek e-mailt az elnöknek, illetve a kongresszusnak, és sürgessék az olyan törvények elfogadását, amelyek az üvegházhatást kiváltó gázok emissziójának csökkentését írják elő.

Más szervezetek szintén megragadják az alkalmat, hogy a Holnapután apropóján erőteljes kampányba kezdjenek: az alternatív energiaforrások használatát propagáló Energy Futures Coalition például tájékoztatócsomagokat küld majd a sajtónak. A kampány egyik résztvevője, Dan Shrag harvardi professzor eleinte nem akart bekapcsolódni a munkába, mert az előzetesek alapján annyira tudománytalannak látta a Holnaputánt, hogy úgy vélte, a film inkább csak ártani fog a klímaváltozásról folytatott vitának, ám rájött: a vásznon pergő képek talán elérhetik azt, ami neki és kollégáinak tíz év alatt sem sikerült: az emberek végre talán kinyitják a szemüket.

Cinematrix

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.