Szélessávú sztárvarázs

2001.11.04. 19:30
Vasárnap délután az információs szupersztráda minden kábele Londonba vezetett, így én is az egyik szélessávúnak mondott vonal előtt próbáltam követni a Harry Potter és a bölcsek köve világpremierjének velőtrázó pillanatait. A gyufásdoboz nagyságú online élő közvetítés pixelsztárjai és sikolyfraktáljai - a lekerekített költségvetésű bemutatóról szóló hírekkel ellentétben - mesterien szervezett felhajtásról tudósítottak.
A hírneves Odeon mozi előtt mindenki megjelent, aki az elmúlt néhány évben akár csak egyszer is felkerült a brit bulvárlapok címlapjára. A meghívottak olajozott fogadtatásáról egy bámulatos fantáziájú riporternő gondoskodott, aki a félperces vörös szőnyeges villáminterjúk alatt biztosan feltette egyszer a kikerülhetetlennek tartott "Ki a kedvenc szereplőd?" kérdést. Sting lányától Cliff Richardig mindenki kitart a varázslótanonc mellett, sőt Harryt választották azok is, akik még el sem olvasták a könyvet. Ezekből persze kevesebb akadt, legtöbb librofób híresség pedig inkább gyerekét tolta pajzsként előre, hogy így hárítsák a kellemetlen kérdést.

Jerry Hall egy kisebb óvodával érkezik, de a töredezett képekből nem lehet kivenni, hogy melyik gyerkőcnek van Jagger-szája. Cher csak forog a fotósok előtt, Ben Stiller saját filmjéről beszél, Kenneth Branagh, aki a Harry Potter és Titkok kamrája című második rész egyik főszereplője lesz, színházi rendezését nyomja, Andrew Lloyd Webber musicalpápa pedig egy szőke topmodellel mutatkozik.

Befut maga a szerző is, Joanna Kathleen Rowling, akit egyszerűen per dzséjkéj szólít meg a riporternő. A walesi születésű 36 éves írónő pozitívan nyilatkozik a Warner Stúdióval történő együttműködésről. Mint mondja, a két és fél órás filmadaptáció előkészületei a legbarátságosabb légkörben folytak Chris Columbus (Reszkessetek betörők!, Mrs. Doubtfire) rendezővel. Több mint ötvenmillió eladott példánnyal a háta mögött (három fejezet még kiadásra vár!) a muglik és különcök kreátora a legnagyobb nyugalommal lép be az Odeonba.

Odabent már elfoglalta helyét a filmet 125 millió dollárral finanszírozó Warner Bros. filmstúdió és az AOL Time Warner teljes vezérkara. Néhány unalmas, Oscar-gálát idéző köszönet után végre mindenki elhagyja a színpadot, kialudnak a fények, a monitoromon diszkréten búgó monoszkóp jelenik meg. Ezen a képernyőn egyelőre csak a beharangozót nézhetjük meg, december 13-tól azonban már nálunk is szélesvászonra kerül a Roxfort varázslóiskola tanoncainak kalandos története.