Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Ice Cube: Péntek esti gáz

2000.07.05. 13:05
A híres rap-sztárt, Ice Cubot még a 90-es évek elején egy nem túl ismert amerikai rendező, bizonyos John Singleton fedezte fel a film számára. A színészi játék azonban csak a kezdet volt. Azóta főszerepek mellett rendezőként, producerként és forgatókönyvíróként ontja saját filmjeit.
Ez a sokoldalú tehetség (Ice Cube) 1995-ben készítette el Péntek című második vonalbeli gettó-vígjátékát, melyet itthon csak videón hoztak forgalomba. A most bemutatott Péntek esti gáz a film folytatása, története ott kezdődik, ahol az előző rész abba maradt. Visszaemlékezéssel indít: Craig (Ice Cube) azon a bizonyos péntek estén, egész napos menekülés után a két és fél méter magas, izomkolosszust, Deebo-t, egy jól bemozdított téglával intézte el. Deebo azonban néhány év fegyház után ismét szabad, és a revansra készül.

A helyszínt ezúttal a külvárosba tolták át, így szegény Deebo-nak vagy másfél órán át (nagyjából a film végéig) kell utaznia, míg újból megtalálja Craiget. Mindez nem csak a történet szempontjából bravúros, de az amerikai kritikusok is rámozdultak a témára - végre egy gettófilm, ami a gazdag és békésnek hitt külvárosban játszódik, és amiből kiderül, hogy azt valójában drogkereskedő latinók és lottónyertes fekák lakják.

Magam részéről se a South Central Los Angeles-i gettót, se az amerikai sub-urbot nem ismerem, de úgy sejtem, hogy az eredetileg mérnöki diplomával indító Ice Cube se sokat mozgott a durvább környékeken. A filmbeli eredmény: műlaza pszeudó-gettómókus a külvárosban. Elkeserítő.

Pedig tele van viccekkel. Rádásul nem csak szívós poénok vannak benne, mint az előző részben (bár a legjobb jelenet itt is egy befüvezett bambán néző pit-bullra épít), hanem tetemes mennyiségű fekália - például kutyaszarba hanyatló balek-figura, aki azt hiszi csak sárba esett. Szaglik az egész film az ízléstelen poénoktól.

A rendezésről még nem is beszéltem, pedig Steve Carrnak ez az első egészestés filmje, ezért külön figyelmet érdemel. Eddig hipp-hopp klipeket készített, állítólag jókat. A film operatőrét is agyondicsérték a magazinok, még az év legjobb tv-s operatőrének is kikiáltották, de ilyen forgatókönyv és producer (mindkettő Ice Cube) mellett egyikük sem igazán tudta kibontakoztatni a benne rejlőt.

Ha valakinek mégis kedve támad egy estéjét beáldozni erre a filmre csak annyit javaslok: kellő mennyiségű tudatmódosító szer nélkül ne próbája meg.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.