Gyöngyi
2 °C
13 °C

Agyas agyatlan

2000.12.06. 16:44
1995, Dánia. Lars von Trier és csapata megalakítja a Dogma mozgalmat, és ezzel, a mai napig nem csituló viták sorozatát indítja el filmes berkekben. Saját programjuk szerint a komputeranimáció, a fény- és hangtechnika és a méregdrága rögzítő apparátok hanyagolásával, nagyjából egy szál videókamerával nem-amerikai tipusú filmeket akarnak forgatni.
Két konklúzió: 1. a pina mindig legyen jó bozontos, 2. készüljenek csak ilyen jó filmek
A celluloid-közeli széplelkek harminchat fokos intellektuális lázban égő, makrokord nadrágos fele esztétikai forradalomról, Európa új filmkorszakának hajnaláról beszél. Azok meg, akik már kiábrándultak a világmegváltásból, hogy átadják magukat az ezredvégi plázaszkepszisnek, üzleti fogásról, a low-budget szemfüles védjeggyé tételéről filozofálnak.

De az Idióták című Lars von Trier-opusnak pont az az érdeme, hogy ez mind nem fontos. Csak két dolog az: hogy a pina mindig legyen jó bozontos - ez a mű immanens konklúziója; meg, hogy készüljenek csak ilyen jó filmek. Az utóbbi szubjektív, befogadói megállapítás, amely nem csak az előbbivel való feltétlen egyetértésen alapszik.

Mert bár a történet - félbolond fiatalok tudatosan valódi retardálttá vedlenek és így teszik céljaikat elérhetővé, környezetüket pedig hülyévé - nem igazán eredeti (valami tényleg bűzlik ott északon), de megint üt. A színészek remekül működnek, élvezik, amit csinálnak. Kéjelegve őrülnek meg, megőrülve szeretkeznek, és olykor gyomorszorító feszültséget keltve kényszerítik végül a nézőt arra, hogy a moziból kijőve megint végiggondolja a jól ismert mondókát: ,,Én vagyok én, te vagy te, ki a hülye: én, vagy te?" A film válasza saját kérdésére ezredvégi bölcsességről, vagy ha tetszik cinizmusról árulkodik: Hát ,,én, te, ő, meg mi, meg ti, meg ők."

A feleletet és provokatív interpretációját egyaránt lehet támadni és dicsérni, analizálni vagy csak élvezni. De egyet el kell ismernünk: a film igaz, mert most itten tényleg ez van (még ha nem is szeretjük).

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!