Simon, Szimonetta
1 °C
12 °C

Ingyen vetítések az Átrium moziban

2003.05.19. 14:39
Öt magyar filmet nézhet meg ingyen az, aki a héten ellátogat az Átrium moziba.
Tíz napra újból megnyílt az évekkel ezelőtt bezárt Átrium mozi, ahol a hétvégéig magyar filmeket vetítenek, ráadásul ingyen. A műsoron öt magyar alkotás található: Sopsits Árpád Torzók című filmje, ami 2001-ben elnyerte a Montreali Filmfesztivál fődíját, Makk Károly Játékos című alkotása, Hajdú Szabolcs Macerás ügyeke, az 1986-ban forgatott Rózsa János rendezte Csók, anyu , Koltai Róbert főszereplésével, és az idei filmszemlén bemutatott Szent Iván napja Kamarás Ivánnal, Fullajtár Andreával és Mácsai Pállal. Ez utóbbi alkotás rendezője, Meskó Zsolt szervezte meg a tíz napos ingyen mozizást, hogy így bizonyítsa be: a magyar filmeknek lenne közönsége, csak a multiplexek nem veszik figyelembe ezeket az igényeket.

A május 15-e óta tartó rendezvény eddigi tapasztalatairól Meskó az Index kérdésére elmondta, hogy 10.000 nézőt vártak, de úgy néz ki, hogy csak 6-7 ezren fognak ellátogatni az Átrium Moziba. Az este nyolc órás előadásokra átlagosan 170-180 ember megy el, míg hatkor körülbelül 100-an, kora délután pedig legfeljebb 60-an ülnek be a vetítésekre. Meskó Zsolt véleménye szerint az ingyenes vetítésekre sok olyan negyven-ötven év közötti néző ült be, aki az utóbbi években nem járt moziba, mivel ezt nem engedhette meg magának, illetve a lakóhelyéhez közeli multiplexekbe nem találta meg az őt érdeklő alkotásokat.

A több mint egy hetes rendezvény pénzügyi hátterének biztosítására Meskó pályázatott nyújtott be a Magyar Mozgókép Alapítványhoz, a Nemzeti Kulturális Alaphoz, és a Fővárosi Önkormányzathoz is, de eddig nem kapott választ, így egyelőre saját produkciós cége állja a költségeket.

A rendezvény még vasárnapig tart, így, aki ellátogat a Margit körút 55. alatt található moziba, ingyen nézheti meg a programban szereplő öt filmet, sőt hétvégétől a nézői kéréseknek engedve gyermekfilmeket is vetítenek az Átriumban. Meskó tervei szerint az ingyen mozizásból akár hagyomány is lehet, szeptemberben előre láthatóan újabb öt filmet vetítenek majd az Átrium moziban.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!