Ledönteni a szerencse istenét

2003.07.11. 08:19
Július közepétől a mozikban Juan Carlos Fresnadillo filmje, az Intacto. A fiatal spanyol rendezőt valamiért az a kérdés foglalkoztatja, milyen lenne a világ, ha a szerencse nem valami tőlünk független dolog lenne, hanem egy átruházható tulajdonságunk, melynek felhalmozásáért gyilkos játszmát folytat néhány szerencsejáték-addikt.
Juan Carlos Fresnadillo első nagyjátékfilmjének alapötlete: milyen lenne egy olyan világ, melyben a szerencse az emberekben lakozó tulajdonság, de néhány kiválasztott rendelkezik azzal a képességgel, hogy akár egy érintéssel el tudja venni másokét, akik ráadásul nem is tudnak semmit szomorú sorsuk okáról.

A világ legszerencsésebb embere

Federico, aki annak idején egy földrengés túlélésével bizonyította rátermettségét, egy nap megunja, hogy tovább szolgálja mesterét egy kaszinóban, valahol sehol, egy sivatag közepén. Munkakörét tekintve Federiconak azokkal a vendégekkel kell bőrkontaktusba kerülnie, akik közel állnak ahhoz, hogy a rulett asztalnál bankot robbantsanak.

Főnöke, Sam, akit Max von Sydow alakít, a szerencse valóságos istene, a jelenleg ismert világ legszerencsésebb embere. A film világában leggyakrabban "a zsidó" kifejezéssel emlegetik, hírét ugyanis azzal alapozta meg a szakmában, hogy túlélte a koncentrációs tábort.

Sam kaszinója alagsorában egy kartotékrendszerben gyűjti orosz rulettben legyőzött ellenfeleinek tétjeit. Az öt golyóval játszott párbajban a kihívók azoknak a képét teszik fel, akiket szándékosan vagy akaratlanul megfosztottak szerencséjüktől.

Mivel harminc éve nem talál legyőzőre, Sam gyűjteménye hatalmas. Ez azonban nem boldogítja, hanem egy fekete zsákocskával a fején közlekedik, arcát féltve a pillantásoktól és a fényképezőgéptől.

A trónkövetelő tanítvány

A történet elején Sam a hálátlan Fredericot egy maffiózós búcsúöleléssel megfosztja képességétől. Így nincs mit tennie, keresnie kell valakit, aki igazán szerencsés, és akivel közös vállalkozás keretében járni lehetne a fogadóhelyeket, ahol a hasonszőrűek megküzdenek egymással. És végül a legjobb, aki a legtovább fut az erdőben bekötött szemmel anélkül, hogy összetörné az arcát egy fatörzsön, abban a megtiszteltetésben részesül, hogy megmérkőzhet Sammel.

Federico néhány halálos kimenetelű kísérlet után megtalálja az ígéretes tanítványt, Tomast, aki túlél egy légikatasztrófát kisköltségvetésű filmbe illő körülmények között. Egyébként kisstílű bankrabló, és a helyzet bonyolítása érdekében egy hozzá hasonlóan szerencsés rendőrnő mindenképpen el akarja kapni.

Nem éppen borzongató

A rendező-forgatókönyvíró a végén persze összetereli hőseit, hogy fegyverrel varrják el a szálakat. A megoldás keretében Tomas komoly jellemfejlődésen megy keresztül, térdre is esik tőle a sivatagban.

A fiatal spanyol rendező filmjét thrillerként reklámozza ugyan a forgalmazó Budapest Film, borzongani nem igazán lehet tőle. Viszont megpróbál okkult és mélyértelmű lenni. A történet és a képi világ eredeti ugyan, de erősen érződik a filmen a szűkös költségvetés, így gyakran a néző kifejezett jóindulatára van szükség, hogy bármiféle hatást gyakoroljon, arról nem is beszélve, hogy metaforák felfejtésébe bonyolódjon.

Intacto
Rendezte: Juan Carlos Fresnadillo
Szereplők: Max von Sydow
Leonardo Sbaraglia
Eusebio Poncella
Mónica López