Elhunyt Jack Lemmon

2001.06.28. 12:43
Hetvenhat éves korában elhunyt Jack Lemon, a Legénylakás és a Van, aki forrón szereti főszereplője. A kétszeres Oscar-díjas színészlegenda rák következtében halt meg helyi idő szerint szerda este egy Los Angeles-i kórházban.
Jack Lemmon
Lemmont számos más filmes elismerés mellett összesen hét alkalommal jelölték az amerikai filmakadémia díjára, kétszer komédiában, ötször pedig drámában nyújtott alakításért. Első Oscar-díját az 1955-ös Roberts úr-ban játszott mellékszerepért kapta, ezt követte az 1973-as Mentsd meg a tigrist!, melyért odaítélték neki a legjobb férfi színésznek járó díjat. Bár Lemmon ez utóbbi drámában egy kétes hírű üzletembert játszik, legismertebb alakításai mégis komikus szerepeihez fűződnek.

E műfajban legismertebb színésztársa az éppen egy éve elhunyt Walter Matthau volt, akivel több örökzöld filmben is együttjátszott. Először '66-ban alakították a jól ismert zsörtölődő párost, ám az igazi sikert a két évvel későbbi Furcsa pár hozta el. A bevált duó később még további hat filmben szórakoztatta a közönséget, legutoljára 1998-as Furcsa pár 2.-ben.

Lemmon filmes karrierjének egy másik fontos szereplője Billy Wilder, német származású, emigráns filmrendező volt. Wilder rendezte Lemmon legfontosabbnak tartott filmjeit: mind a Van, aki forrón szereti (1959), mind a Legénylakás (1960) Oscar-jelölést hozott az akkor már világhírű színésznek. Lemmon az előbbiben Tony Curtis és Marilyn Monroe mellett, míg a Legénylakásban Shirley Shirley MacLaine oldalán tűnt fel.

Lemmon a patinás Harvard egyetemen végzett, és 1955-ben kezdte el a színészi pályát. Bár színházban - például a Broadwayn - is játszott, filmes karrierje során közel száz felvételen vett részt, köztük több televíziós műsorban.

A hetvenhat éves filmlegendát második felesége, Felicia Farr és két gyermeke, Chris és Courtney jelenlétében egy Los Angeles melletti rákklinikán érte a halál.