Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Kelj fel Jancsi!

2000.05.19. 14:23
Fonyó Gergely nagyon meg akarta csinálni ezt a filmet. Azonban forgatókönyvnek és rendezőjének nagy utat kellett bejárnia a megvalósításig. Fonyó kezdte itthon, de csak a kameraasszisztensségig vitte, majd 26 évesen folytatta Amerikában, némi pizzafutárkodási és parkettafektetőskedési kitérő után, az ottani filmiparban. A kicsi dollárok pedig lassan gyűltek bankszámláján, mígnem elérkezett az ő ideje.
Rosszul kell éreznünk magunkat
A pénz nem volt sok, de végül mégis elkészült a film. Színészei ingyen játszottak, a helyszínül szolgáló lakást operatőre apja adta kölcsön, az egész forgatás alig tartott tovább 10 napnál. Mindez meg is látszik a Kelj fel Jancsi!-n, amely simán beillene a magyar független filmes produkciók közé, azzal a különbséggel, hogy Fonyó a Hollywoodban töltött évek alatt magába szívta az ottani filmek panelépítészetét. Az eredmény egy meglehetősen bizarr keverékfilm.

Pedig a néző komfortérzetét az alaptéma is jócskán megtépázza. Egy 30-as éveiben járó, ám mentálisan sérült srácról, Johnny Millerről szól a film, akit kaliforniai kisvárosban élő, idős és gyermektelen rokona vesz magához egy angliai nevelőintézetből, ahová is vérszerinti szülei tették volt. A történetet azonban a fiút alakító Jon Jacobs játéka teszi igazán drámaivá. Végig megpróbál azonosulni szerepével, de képtelen rá, így Johnnyn kívül helyette is rosszul kell éreznünk magunkat.

Semmi sem tűnik igazinak
Johnnyt a történet szerint nagyon szoros szálak fűzik az idős rokonhoz. A fiú egyedül nem képes az önálló életre, ezért a halálos-beteg asszony, mielőtt végleg bevonulna a kórházba, még gyorsan beszervez egy fiatal leányt, hogy tanítsa meg nélküle létezni és csak két év elteltével adja ismét intézetbe. Egy szokásos amerikai filmben innentől minden csak jóra fordulhatna, a két fiatal bizonyára egymásra találna. Hát itt nem ez történik - de nem akarom kiteríteni az egész forgatókönyvet.

Érdekesebb Fonyó Gergely és filmjének "nemzeti hovatartozása". Odakint amerikaiak, angolok, magyarok közösen dolgoztak rajta, az utómunkák, a finomvágás és a zene pedig már itthon készült. A cím fordítása is magyarabbra sikerült, mint általában szokott, ennek ellenére a főszereplő neve mégis Johnny maradt. Azért mégis szorult bele némi jancsiság, hisz' mi másért énekelne a fürdőszobai tükör előtt dalocskát épp a Dunáról? A kaliforniai rokonnak pedig nem hittem el, hogy kaliforniai - pedig valószínűleg tényleg az. Valahogy semmi sem tűnik igazinak, minden csak úgy közte volt. Meglehetősen tudathasadásos állapot. A Kelj fel Jancsi!-t egyébként Magyarországon mutatták be először, a 31. filmszemlén, ahol is (számomra érthetetlen okokból) megnyerte a megosztott fődíjat.

színes magyar játékfilm 90 perc, 1999
Rendezte: Fonyó Gergely
Operatőr: Szitányi Gábor
Zene: Dés László
Szereplők:
Jon Jacobs
Dawnn Kapatos
Jánosi Péter
Joan Newmark

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!